Gilles Andriamahazo

De Wikipedia
Gilles Andriamahazo
Presidente de Madagascar

12 febreru 1975 - 15 xunu 1975
Richard Ratsimandrava - Didier Ratsiraka
Vida
Nacimientu Tôlanaro[1]5 de mayu de 1919
Nacionalidá Madagascar
Muerte Antananarivu13 de setiembre de 1989 (70 años)
Causa de la muerte infartu de miocardiu
Oficiu políticu
Graduación xeneral
Cambiar los datos en Wikidata

Gilles Andriamahazo (5 de mayu de 1919Tôlanaro – 13 de setiembre de 1989Antananarivu) foi un militar malgax, presidente de Madagascar ente'l 12 de febreru y el 15 de xunu de 1975.

Perteneciente a la etnia merina, mesma del interior de Madagascar, Andriamahazo yera sicasí natural de la ciudá de Fort-Dauphin (que'l so nome oficial actual ye Taolagnaro) nel estremu sur del país. Madagascar yera entós colonia de Francia y, tres les sos concluyir los sos estudios secundarios, se enroló nel exércitu francés, col que participaría na Segunda Guerra Mundial y na Guerra d'Arxelia.

Tres la independencia de Madagascar, nel añu 1960, Andriamahazo torna a la isla ya intégrase nel nuevu exércitu malgax cola graduación de comandante. En siendo comandante d'armes de la ciudá de Tuléar (anguaño Toliara), ingresa nel Estáu Mayor del Exércitu, convirtiéndose polo xeneral de brigada nel añu 1970. Mientres les protestes antigubernamentales de 1972, el Presidente de la República Philibert Tsiranana nomar gobernador militar de la capital Antananarivu. Tres l'establecimientu del gobiernu militar, va ocupar el cargu de ministru hasta febreru de 1975. El día 11 d'esi mes, l'entós presidente Richard Ratsimandrava ye asesináu, y diez díes dempués, Andriamahazo declara la llei marcial y suspende l'actividá parllamentaria. Andriamahazo va encabezar el Direutoriu Militar, ocupando'l cargu de presidente de la república mientres unos pocos meses hasta que, nel mes de xunu, tresfier el poder al capitán de fragata Didier Ratsiraka.

Tres la so salida del poder, presidió'l Comité Militar pal Desarrollu hasta que se retiró definitivamente en 1976.

Referencies[editar | editar la fonte]

  1. URL de la referencia: http://nah296.free.fr/Andriamahazo.htm. Data de consulta: 29 abril 2023.