Estremu Oriente rusu

Coordenaes: 65°30′N 147°24′E / 65.5°N 147.4°E / 65.5; 147.4
De Wikipedia
Estremu Oriente rusu
Situación
Tipu entidá territorial de la xeografía humana
Parte de Extremo Oriente (es) Traducir
Coordenaes 65°30′N 147°24′E / 65.5°N 147.4°E / 65.5; 147.4
Estremu Oriente rusu alcuéntrase en Rusia
Estremu Oriente rusu
Estremu Oriente rusu
Estremu Oriente rusu (Rusia)
Datos
Cambiar los datos en Wikidata

El Alloñáu Oriente de Rusia (rusu: Дальний Восток России; AFI: [ˈdalʲnʲɪj vʌˈstok rʌˈsʲiɪ]), tamién conocíu como'l Estremu Oriente rusu, ye un términu que se refier a la rexón rusa del Estremu Oriente, esto ye, a les partes estremu-orientales de Rusia, ente Siberia y l'océanu Pacíficu. El Distritu Federal del Alloñáu Oriente que engloba esta área nun tien de ser confundíu col Distritu Federal de Siberia que nun s'estiende hasta'l Pacíficu. Na dómina comunista yera conocíu como'l Alloñáu Oriente soviéticu y tamién como'l Estremu Oriente soviéticu.

Anque tradicionalmente considérase parte de Siberia, l'Estremu Oriente rusu clasificar por separáu de Siberia nos esquemes rexonales rusos (y enantes na XRSS).

En Rusia, la rexón ye de normal denomada a cencielles como "Alloñáu Oriente", lo qu'implica un potencial tracamundiu col significáu internacional d'Alloñáu Oriente (o Estremu Oriente) na traducción. Esta última rexón ye usualmente referida en Rusia como la Rexón Asia-Pacíficu (en rusu: Азиатско-тихоокеанский регион, embrivíu como АТР), o "Asia oriental" (en rusu: Восточная Азия).

Demografía[editar | editar la fonte]

Según el censu rusu de 2002, el Distritu Federal del Alloñáu Oriente cuenta con una población de 6.692.865 de persones, la mayoría de les cualos concéntrase nes zones del sur. Dáu'l vastu territoriu del Estremu Oriente rusu, 6,7 millones de persones traducir en pocu más d'una persona per quilómetru cuadráu, lo que convierte a esta rexón nuna de les menos densamente poblaes nel mundu. La población del Estremu Oriente rusu tuvo en rápidu cayente dende la disolución de la Xunión Soviética, cayendo un 14% nos últimos quince años. El gobiernu rusu tuvo aldericando una serie de programes de repoblación pa evitar que'l pronósticu cayera a 4,5 millones de persones pa 2015, esperando atraer en particular a la población rusa de les ex repúbliques soviétiques.

La mayoría de la población d'esta rexón ta conformada por rusos y ucraínos. El 75% de la población ye urbana. En 2002, les ciudaes más poblaes yeren les siguientes:

Grupos étnicos tradicionales[editar | editar la fonte]

Los grupos demográficos orixinales del Estremu Oriente rusu inclúin (arrexuntaos por grupu llingüísticu):

Accidentes xeográficos[editar | editar la fonte]

Deporte[editar | editar la fonte]

Ver tamién[editar | editar la fonte]

Llectures encamentaes[editar | editar la fonte]

Referencies[editar | editar la fonte]

Enllaces esternos[editar | editar la fonte]