Estrechu de Singapur

Coordenaes: 1°13′N 103°55′E / 1.22°N 103.92°E / 1.22; 103.92
De Wikipedia
Estrechu de Singapur
Situación
Tipu estrechu
Coordenaes 1°13′N 103°55′E / 1.22°N 103.92°E / 1.22; 103.92
Estrechu de Singapur alcuéntrase en Malasia
Estrechu de Singapur
Estrechu de Singapur
Estrechu de Singapur (Malasia)
Datos
Afluentes
Cambiar los datos en Wikidata

L'estrechu de Singapur (inglés: Singapore Strait; chinu tradicional: 星加坡海峽, chinu simplificáu: 新加坡海峡, pinyin: Xīnjiāpō Hǎixiá; en malayu: Selat Singapura) ye una llongura estrecha marín del sureste d'Asia alcontráu nel estremu meridional de la península malaya, ente la islla de Singapur, al norte, y delles de les islles del archipiélagu de Riau, pertenecientes a Indonesia, al sur.

Xeografía[editar | editar la fonte]

L'estrechu de Singapur ye una vía navegable d'agües fondes que coneuta'l sur del mar de la China Meridional, al este, col estrechu de Malaca, al oeste, una ruta obligada pa tol tráficu marítimu que venceya'l océanu Pacíficu y l'océanu Índicu polo que ye una zona de peralta densidá de navegación, yá que apurre'l pasu a les agües fondes del puertu de Singapur.

Tien un llargor de 114 km d'este a oeste y 16 km de norte a sur y nél atopen munches pequeñes islles. La frontera d'Indonesia y Singapur atopar a lo llargo de los estrechos. Na so vera norte atopa'l puertu de Singapur (Keppel Harbour) unu de los mayores del mundu tocantes a volume de carga movida añalmente.

L'estrechu encruciar escontra'l sur nos estrechos de Durian y Riau, que traviesen les islles Riau, d'Indonesia. El estrechu de Johor dixebra la islla de Singapur de la península de Malasia.

La fondura del estrechu de Singapur define'l caláu máximu de los buques que pasen pol estrechu de Malaca, y la clase de buques Malaccamax.

El faru Horsburgh, instaláu na islla Pulau Batu o Pedra Blanca, sirve de recalada pa cuando llégase dende l'este o'l norte

Delimitación de la IHO[editar | editar la fonte]

La más alta autoridá internacional en materia de delimitación de mares a efeutos de navegación marítima, la Organización Hidrográfica Internacional («International Hydrographic Organization, IHO), considera l'estrechu de Singapur como unu de los sos mares, que forma parte del conxuntu estrechos de Malaca y Singapur». Na so publicación de referencia mundial, «Limits of oceans and seas» (Llendes d'océanos y mares, 3ª edición de 1953), asígna-y el númberu d'identificación 46b y definir de la forma siguiente:

Nel oeste.
La llende oriental del Estrechu de Malaca [una llinia que xune Tanjong Piai (Bulus), l'estremu sur de la península de Malaca (1°16'N, 103°31'Y) y los Hermanos (1°11.5'N, 103°21'Y) y dende ellí a Klein Karimoen (1°10'N, 103°23.5'Y)].
Nel este.
Una llinia que xune Tanjong Datok, la punta sureste de Johor (1°22'N, 104°17'Y) al traviés de los petones de Horsburgh hasta Apolazo Koko, l'estremu nororiental de la islla de Bintan (1°13.5'N, 104°35'Y).
Nel norte.
Orellar sur de la islla de Singapur, bajío de Johor y la mariña sureste de la península de Malaca.
Nel sur.
Una llinia que xune Klein Karimoen con Apolazo Pemping Besar (1°06.5'N, 103°47.5'Y) y dende ellí a lo llargo de la mariña norte de les islles de Batam y Bintan hasta Apolazo Koko.
Limits of oceans and seas, páx. 23.[1]

Ver tamién[editar | editar la fonte]

Referencies[editar | editar la fonte]

  1. «On the West.
    The Eastern limit of Malacca Strait [A line joining Tanjong Piai (Bulus), the Southern extremity of the Malay Peninsula (1°16'N, 103°31'Y) and The Brothers (1°11.5'N, 103°21'Y) and thence to Klein Karimoen (1°10'N, 103°23.5'Y)]
    On the East.
    A line joining Tanjong Datok, the Southeast point of Johore (1°22'N, 104°17'Y) through Horsburgh Reef to Apolazo Koko, the Northeastern estreme of Bintan Island (1°13.5'N, 104°35'Y).
    On the North.
    The Southern shore of Singapore Island, Johore Shoal and the Southeastern coast of the Malay Peninsula.
    On the South.
    A line joining Klein Karimoen to Apolazo Pemping Besar (1°06.5'N, 103°47.5'Y) thence along the Northern coasts of Batam and Bintan Islands to Apolazo Koko.».
    La traducción al español ye propia. La versión orixinal, n'inglés, ta disponible en llinia nel sitiu oficial de la «International Hydrographic Organization» en: [1] (enllaz rotu disponible n'Internet Archive; ver l'historial y la última versión)..

Enllaces esternos[editar | editar la fonte]