Triple Alianza (1717)

De Wikipedia
Pa otres aliances y trataos del mesmu nome, vease Triple Alianza y Tratáu de L'Haya.

La Triple Alianza, apautada por aciu la firma del tratáu de L'Haya de 1717, robláu'l 4 de xineru de 1717 en L'Haya, foi la unión de les Provincies Xuníes de los Países Baxos, Francia y Gran Bretaña, nun intentu por obligar a España a cumplir les disposiciones del tratáu d'Utrecht de 1713.

Conteníos del alcuerdu[editar | editar la fonte]

El 4 de xineru de 1717, l'abá Dubois y Pierre Antoine de Châteauneuf unviaos por Felipe II d'Orleans (rexente de Francia mientres la minoría d'edá del rei Luis XV), William Cadogan en representación de Jorge I de Gran Bretaña y los delegaos de los Estaos Xenerales de los Países Baxos, axuntaos na ciudá de La Faya, roblaron l'alcuerdu, qu'incluyía como principales puntos los siguientes:[1]

  • Ratificación de los alcuerdos apautaos nos trataos d'Utrecht de 1713.
  • Francia espulsaría de la so residencia n'Avignon a Jacobo Estuardo, pretendiente a la corona inglesa.
  • Les Provincies Xuníes espulsaríen del so territoriu a los partidarios de Jacobo Estuardo, consideraos rebalbos contra Inglaterra.
  • Francia tendría de baltar la canal de Mardyke, construyíu tres l'esmantelamientu del puertu de Dunquerque apautáu nel tratáu d'Utrecht.
  • En casu de que dalgún de los países firmantes viera invadíu'l so territoriu por fuercies d'un país estranxeru o tuviera que faer frente a rebeliones internes, los otros dos socorreríen-y con ayuda militar. En tal casu, Francia ya Inglaterra apurriríen 8.000 soldaos d'infantería y 2.000 de caballería cada unu; les Provincies contribuyiríen con 4.000 infantes y 1.000 #caballeru. A requerimientu del país invadíu, estes tropes podríen ser reemplazaes por una fuercia naval equivalente. Esti puntu namái tendría validez nos territorios de los firmantes n'Europa.

Repercusiones[editar | editar la fonte]

En 1718, cola adhesión del Sacru Imperiu Romanu Xermánicu por aciu la firma del tratáu de Londres, aportó na Cuádruple Alianza.

Referencies[editar | editar la fonte]

  1. Texto del acuerdo (inglés).