Toy Story 2

De Wikipedia
Toy Story 2
Datos
Títulu orixinal Toy Story 2 (en)
Xéneru buddy film (es) Traducir, analepsis en el cine (es) Traducir, cine fantásticu y cine de comedia
País d'orixe Estaos Xuníos
Estrenu 24 payares 1999 (Estaos Xuníos)
4 febreru 2000 (Suecia)
3 febreru 2000 (Alemaña)
1999
Idioma orixinal inglés
Duración 92 min
Formatu 16:9
Color en color
Ficha téunica
Direición John Lasseter[3], Lee Unkrich y Ash Brannon
Producción Helene Plotkin y Karen Robert Jackson
Guión Andrew Stanton
Rita Hsiao (es) Traducir
Doug Chamberlin
Chris Webb
Música Randy Newman
Fotografía Sharon Calahan
Repartu ensin valor
Ver llista completa
Compañíes
Productora Pixar
Distribuidora InterCom, Fórum Hungary (es) Traducir, Netflix y Disney+
Costu 90 000 000 $[4]
Recaldación 245 852 179 $ (Estaos Xuníos)
497 400 000 $ (mundial)
Calificaciones
CNC tolos públicos[6]
JMK free for all ages (en) Traducir
Medierådet apta pa l'audiencia en xeneral, pero non recomendable pa menores de siete años
MPAA G (es) Traducir
Toy Story Toy Story 2 Toy Story 3
Enllaces esternos
Ficha n'IMDb
Ficha en FilmAffinity
Web oficial
Cambiar los datos en Wikidata
John Lasseter nel quintu día del 66º Festival de Cine de Venecia, en 2009.

Toy Story 2 ye una película d'animación de Pixar y Walt Disney Pictures estrenada n'Estaos Xuníos el 24 de payares de 1999. Esta película foi rellanzada en 3D el 2 d'ochobre de 2009 nos Estaos Xuníos.

Argumentu[editar | editar la fonte]

La película asocede aproximao 1 añu dempués de lo asocedío de Toy Story (esto confírmase gracies a un detalle de la hermana de Andy, Molly, quien na primer película ye una ñácaru y na segunda recién empieza a caminar, polo que debe de tener 1 añu d'edá). Empieza con un videoxuegu de Buzz Lightyear xugáu por Rex y a la fin Zurg vence a Buzz. Mentanto, Woody preparar pa dir a un Campamentu de Branu con Andy (quien agora tien 10 años) mientres el fin de selmana, pero nun atopó'l so sombreru'l cual tener Buster, el perru de Andy, y el sombreru ye recuperáu por Slinky. Dempués, Andy xuega colos sos xuguetes antes de dise y por fuercia ruempe'l brazu de Woody, dexándolo abandonáu nun estante magar que la so ma ufiertar a iguar. Dende l'estante, Woody afaya que la ma de Andy, ta entamando una venta nel so xardín, y llévase oxetos vieyos del cuartu de Andy, incluyendo a un vieyu pingüín d'hule llamáu Wheezy. Woody afletar hasta'l xardín y salva a Wheezy, cola ayuda de Buster, pero cayer nel xardín y ye atopáu por un coleicionista de xuguetes, quien termina robando a Woody, cuando la ma de Andy se rehúsa a vende-y lo. El lladrón ye reconocíu por Buzz y los demás xuguetes como Al McWhiggin, el propietariu de la juguetería "Almacén de xuguetes d'Al". Buzz recluta al Sr. Cara de papa, al Perru Slinky, a Rex y a Hamm pa salir y rescatar a Woody, primero que Andy torne.

Nel apartamentu d'Al, Woody afaya ye un artículu valiosísimo de coleición de "El Rodiu de Woody", un programa infantil popular de los años cincuenta y conoz a otros xuguetes de la franquicia: Jessie, Bullseye (Tiru al Blanco), el so caballu fiel y el Capataz Pete, quién s'atopa entá selláu na so caxa. Cola inclusión de Woody, Al entama vender la coleición completa de "El Rodiu de Woody", a un muséu de xuguetes en Tokiu, Xapón. A la contrata los servicios d'un vieyu reparador de xuguetes, pa reparar a Woody del so brazu descosíu y retoca-y. Los otros trés xuguetes, tán emocionaos pol viaxe, pero Woody, siendo entá xuguete de Andy, desea tornar a la so casa y namái espera al reparador de xuguetes por que lu repare del brazu y dempués d'esto tornar con Andy, por cuenta de ello, créase una disputa con Jessie, quién tarrez ser devuelta y guardada nuna caxa onde permaneció años yá que el muséu de xuguetes ensin él nun va aceptar la coleición completa. El reparador llega y repara el so brazu dando un gran retoque quedando como nuevu, Woody dempués ta dispuestu a tornar con Andy, pero'l capataz convencer de falar con Jessie, antes de poder colase. Jessie revela qu'ella tamién, fuera un xuguete bien amáu pola so dueña, una neña llamada Emily de quien yera indixebrable, hasta que la escaeció y regaló, cuando ella había crecíu. Antes de dise, el capataz fai cavilgar a Woody de que Andy ta creciendo y nun puede torgar, tamién que tien d'escoyer en tornar y pasar al olvidu o acompañalos y ser daqué pa siempres, ser amáu y recordáu por munches xeneraciones. Dándose cuenta de too Woody pensar meyor y decide quedase.

Mentanto, Buzz y los demás xuguetes, lleguen a la juguetería que s'atopa enfrente del apartamentu d'Al. Poco dempués de dixebrase de los demás xuguetes, Buzz atopar con un nuevu Buzz Lightyear (qu'en realidá yera'l Buzz de la tienda d'Al), quien cree que realmente ye un home espacial, tal como Buzz había creyíu antes. Dambos engárrense, pero'l Buzz de Andy, termina siendo zarráu nuna caxa y el nuevu Buzz, ye confundíu polos demás xuguetes, como si fuera'l Buzz de Andy (ye por eso que tenía una petrina puesta), anque Rex quier dici-y que tien una solución pa vencer a Zurg ensin saber el nuevu Buzz que faía alusión al videoxuegu.

El verdaderu Buzz llogra escapar de la caxa y siguir, ensin notar qu'una figura d'aición d'El Emperador Zurg, archienemigo de Buzz, escorrer col enfotu de estrozalo. Los xuguetes ingresen al edificiu d'apartamentos y Buzz algama a los demás ya intenten llevase de regresu a Woody, pero ésti nun acepta. Entós Buzz recuérdalu a Woody, qu'un xuguete ta destináu, a ser xugáu por un neñu y non pa ser reparáu, al traviés d'un cristal por unu. Woody repon el sentíu y convence a Jessie y a Bullseye de convertise en xuguetes de Andy, pero'l capataz, creyendo que'l viaxe al muséu, ye la so única oportunidá de ser recordáu, yá que nunca foi vendíu, sale la so caxa y zarra a Woody, Jessie y Bullseye. Entós llega Al y empaqueta a Woody col restu de xuguetes y diríxese al aeropuertu. Mientres Buzz y compañía traten d'algamar, atopar con L'Emperador Zurg y empieza a lluchar col Nuevu Buzz, pero Zurg termina siendo por fuercia vencíu por Rex. Buzz y los demás xubir a una carroceta repartidora de Pizza Planeta abandonada y escuerren a Al hasta l'aeropuertu (nel desenvolvimientu de la persecución, el Sr. Cara de papa rescató a 3 pequeños marcianos de Pizza Planeta, que yeren de la carroceta). Nel área d'entrada y salida del equipaxe, son atacaos pol capataz quien engarra con Woody, rompiéndo-y de nuevu'l brazu, pero termina siendo derrotáu y ye metíu na mochila d'una neña, que dibuxa na cara de los sos xuguetes. Jessie termina siendo encetada nel avión a Xapón, pero Woody entra a rescatala y xusto cuando tán a puntu de salir, cierren les puertes del avión y ponse en marcha. Woody píde-y a Jessie, que confíe nél pa salir del avión, por una abertura nel accesu a les ruedes del avión. Jessie medrosa diz que ye una llocura, pero Woody pídelu qu'imaxine que ye como si fuera l'aventura final de "El Rodiu de Woody" y acepta, Woody y Jessie salten del avión en movimientu y cayen en Bullseye xunto con Buzz.

Los xuguetes tornen a casa, xusto primero que Andy vuelva del campamentu y esperen el so regresu. Andy toma, principalmente, a Jessie y a Bullseye, como los sos nuevos xuguetes. Los xuguetes entérense que'l negociu d'Al cayera, debíu al fallíu intentu de vender y apurrir la mercancía, al muséu de Tokiu. Mientres los nuevos xuguetes acostumar a tener un nuevu dueñu, Woody diz-y a Buzz que nun s'esmoleciera, pol fechu de que Andy tea creciendo, porque cuando pase, Woody entá va tener a Buzz, pa face-y compañía nel "Infinitu y más allá".

Personaxes[editar | editar la fonte]

Xuguetes principales de Andy[editar | editar la fonte]

  • "Sherif" Woody: Ye un vaqueru de xuguete, que ye robáu por Al nuna venta de xardín, conoz a Jessie, Tiru al blancu y Goliosu Pete. Confundíu, trata de fuxir, pero afaya que sería comercializáu y famosu en Xapón gracies al tríu. A la fin, afayar la verdadera identidá del Goliosu Pete, y xunto con Jessie y Tiru al Blanco, van tratar d'escapar de les sos manipulaciones.
  • Buzz Lightyear: El xuguete espacial va tener que rescatar a Woddy, xunto a los sos amigos d'Al y del Capataz Pete.
  • Jessie: Una vaquerita de xuguete, que sería vendida a Xapón xunto con Goliosu Pete, Tiru al blancu y Woody. Convertir na meyor amiga de Woody, dir con él y los sos amigos a la casa de Andy, xunto con Tiru al blancu.
  • Sr. Cara de Papa: Ye una papa de xuguete, qu'ayuda a los sos amigos a atopar a Woody, rescatando de camín a los hominos verdes.
  • Rex: Ye un tiranosauriu de xuguete. Va Ayudar a Buzz y a los sos amigos, a rescatar a Woody de les manes d'Al.
  • Hamm: Ye una alcancía de gochu, alies "Capitán Tocín". Va Ayudar a Buzz y a los sos amigos, a rescatar a Woody d'Al.
  • Slinky: El perru resorte de xuguete, ayuda a los sos amigos a rescatar a Woody de les manes d'Al.
  • Betty: Ye una pastorcilla de porzolana, novia de Woody qu'en Toy Story 3 nun se vuelve ver.
  • Tiru al Blanco: Ye'l fiel caballu de xuguete de Jessie, va ser vendíu xunto con Jessie, Goliosu Pete y Woody, pero gracies a Woody, él y Jessie fuxen de les manes d'Al y del Goliosu Pete.
  • Mrs. Potato Head: La esposa del señor Cara de Papa, adopta a los hominos verdes.
  • Marcianitos verdes: Trés marcianitos de xuguete qu'adopten los señores Cara de Papa.

Otros xuguetes[editar | editar la fonte]

  • Wheezy: Ye un vieyu pingüín de xuguete, escaecíu por Andy, que lo vienden y Woody, va rescatase lo.
  • Sarxentu: Un sarxentu de xuguete que-y pertenez a Andy.
  • Barbie Guía: Ye una barbie, qu'empieza a emponer a Rex, Hamm, Cara de Papa y Slinky, al cuartu d'Al.
  • Lenny: unos pequeños prismáticos con pates.
  • Rocky Xibraltar: un moñecu d'exercitaos músculos. Ye'l fuertote del grupu. Ye probablemente una parodia de Rocky Balboa.
  • Bob "Discu de ḥoquei": un moñecu que solo tien brazos y piernes.
  • RC: un coche teledirigido. Woody trata de remanalo pa emburriar a Buzz tres la mesa y utilizar tamién pa salvar al mesmu del perru de Sid y pa volver dambos al camión de mudances dempués de ser emburriáu d'él pol restu de moñecos.

Xuguetes villanos[editar | editar la fonte]

  • Capataz Pete "Goliosu Pete": Villanu, sería comercializáu xunto con Jessie, Tiru al Blanco y Woody. Faise pasar por un xuguete bonu y bondosu, pero revélase'l so verdadera identidá, y los sos planes colos mozos.
  • Zurg: Villanu, el padre del falsu Buzz Lightyear, a quien quería asesinar.
  • Falsu Buzz Lightyear: El reemplazu de Buzz Lighyear, revélase que ye fíu de Zurg.

Humanos[editar | editar la fonte]

  • Al McWhiggin: Villanu, el señor que roba a Woody pa intentar ganar dineru col, en Tokiu.
  • Andy Davis: El dueñu de los xuguetes, ye'l fíu de la Sra. Davis. Nesta entrega tien 7 años d'edá. Cuando llega a la so casa impresiónase porque tien de regalu a dos nuevos xuguetes.
  • Molly Davis: Ye la hermana menor de Andy, que recién empieza a caminar. Tien 1 añu d'edá nesta película.
  • Sra. Davis: La madre de Andy y Molly.
  • Reparador: Ye un reparador de xuguetes, Al llamar por que repare a Woody. Curiosamente ye'l mesmu Geri del curtiumetraxe animáu de Pixar Geri's Game.
  • Emily: Ye l'antigua dueña de Jessie, qu'apaez cuando la vaquera cúntalu a Woody la so hestoria con ella, col cantar murniu "When She Loved Me" de fondu. Abandona a Jessie cuando se vuelve adolescente nuna caxa, quedándo-y a la vaquera esti trauma pa tola so vida. Créese que Emily ye la madre de andy cuando yera nueva, yá que nel so momentu tenía'l mesmu sombreru coloráu que tien Andy (a esceición de que tenía un llazu blancu). Amás, el decoráu de la so habitación (con discos de vinilu y pósters sicodélicos) suxure qu'ella creció ente los años '60 y '70, polo que tendría ente 30 y 35 años en 1995 (añu de llanzamientu de la primer película).[7]

Animales[editar | editar la fonte]

  • Buster: El perru de Andy.

Anovación teunolóxica[editar | editar la fonte]

En Toy Story 2 los animadores desenvolvieron un sistema col que pueden incluyir pequeñes partícules de polvu sobre los oxetos.

Premios[editar | editar la fonte]

Premiu Óscar[editar | editar la fonte]

Añu Categoría Película Resultancia
1999 Oscar al meyor cantar orixinal
When She Loved Me
Randy Newman Nomáu

Globos d'Oru[editar | editar la fonte]

Añu Categoría Película Resultancia
2000 Globu d'Oru a la meyor película - Comedia o musical Ganadora
2000 Globu d'Oru al meyor cantar orixinal
When She Loved Me
Randy Newman Nomáu

Annie[editar | editar la fonte]

  • Outstanding Achievement in an Animated Theatrical Feature.
  • Outstanding Individual Achievement for Directing in an Animated feature Production
  • Outstanding Individual Achievement for Music in an Animated Feature Production.
  • Outstanding Individual Achievement for Storyboarding in an Animated Feature Production.
  • Outstanding Individual Achievement for Voice Acting by a Female Performer in an Animated Feature Production.
  • Outstanding Individual Achievement for Voice Acting by a Male Performer in an Animated Feature Production.
  • Outstanding Individual Achievement for Writing in an Animated Feature Production.

Ver tamién[editar | editar la fonte]

Referencies[editar | editar la fonte]

  1. URL de la referencia: http://www.sfi.se/sv/svensk-filmdatabas/Item/?itemid=40952&type=MOVIE&iv=Basic.
  2. «Internet Movie Database» (inglés). Consultáu'l 14 abril 2017.
  3. URL de la referencia: https://www.imdb.com/title/tt0120363/. Data de consulta: 15 xunetu 2021.
  4. 4,0 4,1 «Box Office Mueyo» (inglés). Consultáu'l 14 mayu 2022.
  5. Afirmao en: Box Office Mueyo. Data de consulta: 7 marzu 2019. Llingua de la obra o nome: inglés.
  6. URL de la referencia: https://www.cnc.fr/professionnels/visas-et-classification/98851.
  7. «Revelen identidá de la ma de Andy de Toy Story». Consultáu'l 21 de marzu de 2017.

Enllaces esternos[editar | editar la fonte]


Predecesor:
Bichos, una aventura en miniatura
Películes de Pixar
Socesor:
Monsters, Inc.