Mahmut II

De Wikipedia
Mahmut II
sultán del Imperio Otomano (es) Traducir

15 payares 1808 - 1r xunetu 1839
Mustafá IV (es) Traducir - Abdülmecit I (es) Traducir
Vida
Nacimientu Constantinopla20 de xunetu de 1785[1]
Nacionalidá Bandera otomana Imperiu Otomanu
Muerte Constantinopla1 de xunetu de 1839[2] (53 años)
Sepultura Mausoleum of Mahmud II (en) Traducir
Causa de la muerte tuberculosis
Familia
Padre Abdülhamid I
Madre Nakşidil Sultan
Casáu con Bezmiâlem Sultan (es) Traducir
Hoşyar Kadın (es) Traducir
Aşubcan Kadın (es) Traducir
Pertevniyal Sultan (es) Traducir
Nevfidan Kadın
Fíos/es
Hermanos/es
Pueblu Dinastía Osmanlí (es) Traducir
Oficiu soberanu
Creencies
Relixón islam
Cambiar los datos en Wikidata
Mahmut II.

Mahmut II (en turcu con lletres árabes محمودالثانى ) (Constantinopla, 20 de xunetu de 1785 - id. 1 de xunetu de 1839) foi sultán del Imperiu otomanu dende 1808 hasta'l so fallecimientu. Ocupó'l tronu tres una rebelión militar que costó la vida del Gran Visir Alemdar Mustafa Pasha a manes de los jenízaros y sobrevivir a la orde d'asesinatu dada pol so predecesor y hermanu, Mustafá IV.

Engarráu a Rusia pol control de la marxe derecha del ríu Danubiu dempués d'haber perdíu bona parte del territoriu al otru llau del ríu, mientres les guerres Napoleóniques aprovechó les debilidaes del so enemigu pa llograr nel Tratáu de Bucuresti de 1812 les fronteres sacante Besarabia.

Animación qu'amuesa'l desenvolvimientu de la caligrafía árabe na escritura de la tughra, nesti casu corresponder al sultán Mahmud II.

Mahmut II reformó les instituciones alministratives y el mesmu exércitu, influyíu por un procesu de occidentalización, polo qu'ordenó la disolución de los jenízaros en 1826, según unos pola muerte del so visir y amigu Alemdar Mustafa Pasha, según otros pa desfacer d'un cuerpu militar que nun respondía a les necesidaes militares de los tiempos modernos.

Tuvo De enfrentase a la sulevación de Grecia que, finalmente, tres la batalla de Navarino llogró la independencia en 1830. Mientres el so mandatu producieron otres insurrecciones en Serbia, Montenegru y Albania. En 1831, Mehmet Alí, pachá d'Exiptu, declaró la guerra al Imperiu Otomanu, derrotandole na Batalla de Konya y anexonándose la Siria Otomana, Creta y el Hijaz. Morrió en 1839, mientres una segunda guerra contra Exiptu.

Tuvo dos fíos: Abdülmecit I y Abdülaziz I



Predecesor:
Mustafá IV
Sultán otomanu
1808 - 1839
Socesor:
Abdülmecit I

Referencies[editar | editar la fonte]

  1. Afirmao en: Enciclopedia Brockhaus. Identificador de Brockhaus Enzyklopädie en línea: mahmud-ii. Apaez como: Mahmud II.. Data de consulta: 9 ochobre 2017. Llingua de la obra o nome: alemán.
  2. Afirmao en: enciclopedia croata. Identificador de la enciclopedia croata: 38113. Apaez como: Mahmud II.. Autor: Dalibor Brozović. Llingua de la obra o nome: croata. Data d'espublización: 1999. Editorial: Miroslav Krleža Lexicographical Institute.

Enllaces esternos[editar | editar la fonte]