Llargumetraxe

De Wikipedia
24-06-2019 17:24
Cartel de la película The Jazz Singer (1927), protagonizáu por Eugenie Besserer y Al Jolson. Warner Bros. Foi'l primer llargumetraxe n'usar soníu grabáu.

Un llargumetraxe ye una película que tien una duración de sesenta minutos o superior, o la que, con una duración superior a cuarenta y cinco minutos, ta producida en soporte de formatu 70 mm, con un mínimu d'ocho perforaciones por imaxe. Les consideraciones tocante a la duración del llargumetraxe son variaes, asina, según el Diccionariu de l'Academia de la Llingua Asturiana de l'Academia de la Llingua Asturiana.[1] defínese con una duración de más d'una hora, y según l'Academia de les Artes y les Ciencies Cinematográfiques d'Estaos Xuníos,[2] l'American Film Institute[3] y British Film Institute, un llargumetraxe ye cuando perpasa los cuarenta minutos, [4]

Historia[editar | editar la fonte]

D'alcuerdu al Rexistru de la Memoria del Mundu de la Unesco, “The Story of the Kelly Gang[5] foi'l primer llargumetraxe de tola historia. Esta cinta muda, estrenada a fines de 1906, foi dirixida y escrita pol australianu Charles Tait y dura poco más d'una hora.

El primer llargumetraxe completu de color que se proyeutó nos cines foi “On with the snow”, que s'estrenó nel añu 1929. Sicasí, el primeru rodáu y estrenáu en technicolor nun foi otru que “Vanity Fair”, de 1935 y que taba dirixíu por Rouben Mamulian.

El primer llargumetraxe sonoru de la historia del cine foi “The Jazz Singer”, qu'estrenó nel añu 1927 y que taba dirixíu por Aland Crosland.

El primer llargumetraxe del xéneru de terror foi “Le manoir du diable[6], que data del añu 1896 y que taba dirixíu por Georges Mèlies.

Ver tamién[editar | editar la fonte]

Referencies[editar | editar la fonte]