Gilgamesh

De Wikipedia
Gilgamesh
Vida
Nacimientu Uruk (es) Traducir, fecha desconocida
Muerte Uruk (es) Traducir, fecha desconocida
Familia
Padre Lugalbanda
Madre Ninsuna
Fíos/es Ur-Nungal (es) Traducir
Cambiar los datos en Wikidata

Gilgamesh o Gilgamés, tamién conocíu como Istubar, ye un personaxe llexendariu de la mitoloxía sumeria. Según el documentu llamáu llista Real Sumeria, foi'l quintu rei d'Uruk haza l'añu 2650 e.C.. y protagonista del Poema de Gilgamesh, tamién denomada La Epopeya de Gilgamesh na que se cunten les sos aventures y gueta de la inmortalidá xunto al so amigu Enkidu. A Enkidu creólu Aruru por pidimientu d'Anu qu'oyía les quexes de la xente sobre Gilgamesh y ésta díxo-y a Aruru que creara un ser tan fuerte como Gilgamesh, fíu de la diosa Ninsun y un sacerdote denomáu Lillah. Gilgamesh, al enterase de la esistencia d'Enkidu, unvió a una prostituta sagrada llamada Shamhat, que pasó seis díes y siete nueches amoreciendo con Enkidu pa convencelu de que yera meyor una vida sabio y social qu'una vida de soledá y brutalidá nel monte.

La mitoloxía cunta que Gilgamesh foi un rei déspota que reinó en Babilonia na ciudá d'Uruk (actual Warqa, n'Iraq). Na Biblia faise referencia a esta ciudá col nome d'Erech. Fonéticamente, la so evolución pue dar el nome a Iraq.

Según la llista de reis de Sumeria, el padre de Gilgamesh y predecesor nel tronu foi Lugalbanda. La lleenda dicía, amás, que la madre yera la diosa Ninsun. A Gilgamesh asocediólu nel tronu'l so fíu Ur-Nungal, que gobernó mientres 30 años.


Referencies[editar | editar la fonte]

Enllaces esternos[editar | editar la fonte]