Casa de Saxonia-Coburgu y Gotha

De Wikipedia
Casa de Saxonia-Coburgu y Gotha
Ducaos ernestinos y estáu
Parte de Estados Turingios (es) Traducir
Llocalización Confederación Xermánica
Estáu Imperiu alemán
Creación 1826
Disolución 1918
Cambiar los datos en Wikidata

La Casa de Saxonia-Coburgu-Gotha (orig. Haus Sachsen-Coburg und Gotha) ye una dinastía alemana, la llinia saxona de la Casa de Wettin que gobernó los Ducaos Ernestinos, incluyendo'l ducáu de Saxonia-Coburgu-Gotha.

Fundáu por Ernesto I, el sestu duque de Saxonia-Coburgu-Saalfeld, ye tamién la casa real de delles monarquíes europees, y cañes reinantes anguaño en Bélxica al traviés de los descendientes de Leopoldu I, y nos reinos de la Commonwealth al traviés de los descendientes del príncipe Alberto. Debíu al sentimientu germanófobo nel Reinu Xuníu mientres la Primer Guerra Mundial, [[Xurde V del Reinu Xuníu]] camudó'l nome d'esta caña de Saxonia-Coburgu-Gotha a Windsor en 1917.

Historia[editar | editar la fonte]

El primer duque de Saxonia-Coburgu-Gotha foi Ernesto I, quien reinó dende 1826 hasta la so muerte en 1844. Enantes fuera duque de Saxonia-Coburgu-Saalfeld (como Ernesto III) dende 1806 hasta que'l ducáu foi reorganizáu en 1826. Leopoldu, l'hermanu menor d'Ernesto, convertir en Rei de los Belgues en 1831, y los sos descendientes siguen sirviendo como cabeces del Estáu belga. La única fía de Leopoldu, la princesa Carlota de Bélxica, foi consorte de Maximiliano I de Méxicu, conocida como Emperatriz Carlota de Méxicu, na década de 1860. El sobrín d'Ernesto, Fernandu II de Portugal, casóse cola reina María II de Portugal, y los sos descendientes siguieron gobernando Portugal hasta que'l país convertir nuna república en 1910.

El segundu fíu d'Ernesto I, el príncipe Alberto, casóse cola reina Victoria del Reinu Xuníu en 1840, siendo asina'l proxenitor de l'actual familia real británica, llamada Windsor dende la I Primer Guerra Mundial.

En 1826, una caña menor de la casa heredó l'Estáu principescu húngaru de Koháry, y convirtióse al catolicismu. Los sos miembros casóse con una princesa imperial de Brasil, una archiduquesa d'Austria, una princesa real belga y una princesa real de Saxonia. Un descendiente d'esta caña, Fernando, convirtióse primero en príncipe y dempués en zar de Bulgaria, y los sos descendientes siguieron gobernando ende hasta 1946. L'actual xefe de la Casa de Bulgaria, l'antiguu zar Simeón II que foi depuestu y exiliáu mientres la II Guerra Mundial, utiliza'l nome de Simeon Sakskoburggotski y sirvió como Primer ministru de Bulgaria de 2001 a 2005.

La casa ducal consistió nos descendientes per llinia masculina de Juan Ernesto de Saxonia-Coburgu-Saalfeld. Acordies coles lleis de la Casa, el nome completu del duque yera:

Wir, Ernst, Herzog zu Sachsen-Coburg und Gotha, Jülich, Cleve und Berg, auch Engern und Westphalen, Landgraf in Thüringen, Markgraf zu Meißen, gefürsteter Graf zu Henneberg, Graf zu der Mark und Ravensberg, Herr zu Ravenstein und Tonna usw.
Nos, Ernesto, Duque de Saxonia-Coburgu-Gotha, Jülich, Kleve y Berg, tamién Angria y Westfalia, Landgrave en Thuringia, Margrave de Meissen, Príncipe Conde de Henneberg, Conde de la Mark y Ravensberg, Señor de Ravenstein y Tonna, etcétera.

Cases Reales de Saxonia-Coburgu-Gotha[editar | editar la fonte]

Reinantes[editar | editar la fonte]

Casa Real de Bélxica[editar | editar la fonte]

Casa Real del Reinu Xuníu de Gran Bretaña ya Irlanda[editar | editar la fonte]

Casa Real del Reinu Xuníu de Gran Bretaña ya Irlanda del Norte[editar | editar la fonte]

Ver nota.[1]

Nominales[editar | editar la fonte]

Antigua Casa Real de Bulgaria[editar | editar la fonte]

  • Fernandu I (1887-1918)
  • Boris III (1918-1943)
  • Simeón II (1943-1946) en 2001 foi electu Primer Ministru de Bulgaria y conocíu como Simeon Sakskoburggotski.

Antigua Casa Real de Portugal[editar | editar la fonte]

Ver nota.[2]

Referencies[editar | editar la fonte]

  1. Por cuenta de les disputes con Alemaña que llevaron a la I Guerra Mundial, la Casa Real Británica, a partir de Xurde V, pasó a titulase oficialmente Casa de Windsor.
  2. Polos criterios alemanes, siguiendo la llei sálica, que solo dexaba la descendencia masculina (pa exercer el gobiernu o Xefatura d'una caña), la Casa Real de Portugal tendría de pasar a llamase Casa de Saxonia-Coburgu-Gotha a partir de Fernandu II. Sicasí, como Portugal nun taba suxetu a esa llei, la Casa Real de Portugal dio pasu a la descendencia de María II. Ver Casa de Braganza Saxonia-Coburgu y Gotha.

Enllaces esternos[editar | editar la fonte]