Avenida de los Campos Elíseos

Coordenaes: 48°52′11″N 2°18′28″E / 48.86967°N 2.30786°E / 48.86967; 2.30786
De Wikipedia
Avenida de los Campos Elíseos
Avenue des Champs-Élysées (fr)
avenida, atraición turística y bulevar (es) Traducir
Llocalización
PaísBandera de Francia Francia
Organización territorial Francia metropolitana
RexónBandera de Islla de Francia Islla de Francia
Departamentu Sena (es) Traducir
Coleutividá territorial francesa con estatus especial París
Distritu municipal VIII Distritu de París
Barriu alministrativu Barrio de los Campos Elíseos (es) Traducir
Coordenaes 48°52′11″N 2°18′28″E / 48.86967°N 2.30786°E / 48.86967; 2.30786
Avenida de los Campos Elíseos alcuéntrase en Francia
Avenida de los Campos Elíseos
Avenida de los Campos Elíseos
Avenida de los Campos Elíseos (Francia)
Historia y usu
Apertura1670
Orixe del nome Campos Elíseos (es) Traducir
Anchor 70 m
Llargor 1910 m
Visitantes añales 100 000 000
Cambiar los datos en Wikidata
Vista dende l'Arcu de Trunfu.
Vista dende la plaza de la Concordia.

Los Campos Elíseos (en francés Les Champs-Élysées, pronunciáu /ʃɑ̃zelize/ según la notación del AFI) ye la principal avenida de París. Mide 1.910 metros de llargor, y va dende'l Arcu de Trunfu hasta la plaza de la Concordia.

El nome Campos Elíseos vien de la mitoloxía griega, onde designaba la morada de los muertos acutada a les almes virtuoses, l'equivalente del paraísu cristianu. P'aportar a él teníen de beber nel ríu Lete, que-yos fadría escaecer el so pasu pol infiernu

Historia[editar | editar la fonte]

Cronoloxía[editar | editar la fonte]

  • 1640: ye llantáu una alliniadura d'árboles en continuidá del Louvre y el Palaciu de les Tullerías por André Le Nôtre.
  • 1724: terminar el so trazáu actual.
  • 1824: constrúyense les ceres.
  • 1994: inaugúrase la remodelación más ambiciosa desenvuelta hasta'l momentu. El 14 de xunetu, soldaos alemanes participaron nel tradicional desfile que se celebra cada añu nesta avenida, marcando un finxu nes rellaciones francu-alemanes.
Un ensame nos Campos Elíseos contemplando'l desfile de tanques y carros de combate franceses y estauxunidenses dempués de la lliberación de París el 26 d'agostu de 1944.

Carauterístiques[editar | editar la fonte]

Na parte alta de l'avenida, qu'empieza na plaza «Charles de Gaulle» (antes plaza de la Estrella, «place de l'Étoile») atópense cines, tiendes de luxu y grandes almacenessobremanera unu dedicáu a la música.

La parte baxa de l'avenida, que desagua na plaza de la Concordia (onde se celebraben les execuciones), ta arrodiada de xardinos y atópense dellos edificios públicos maxestosos: el palaciu del Descubrimientu («Palais de la Découverte»), el Pequeñu Palaciu y el Gran Palaciu, según la Universidá París IV.

Los Campos Elíseos son parte de la exa histórica de París, que s'enllarga pol xardín de les Tullerías hasta llegar al Muséu del Louvre.

Pel llau opuestu del Arcu de Trunfu l'avenida de la Gran Armada y l'avenida Charles de Gaulle enllarguen los Campos Eliseos. Nos años noventa construyir n'este mesma exa'l Gran Arcu, nel barriu modernu de La Défense, unu de los centros de finances más importantes de la Xunión Europea xunto con Frankfurt del Main.

Les grandes aveníes anches y rectes son una carauterística de la sociedá barroca, y l'Avenida de los campos Elíseos ye un claru exemplu d'esto. La cai recta non solo camudó la forma de percorrer les ciudaes sinón la de veles y sentiles. Allargóse la distancia escontra l'horizonte xenerando perspeutives más amplies, de normal a la fin de la vista asitiábase un monumentu como remate (nesti casu'l Arcu del Trunfu).

Ciclismu[editar | editar la fonte]

Dende 1979, la llinia de meta de la última etapa del Tour de Francia ta asitiada na avenida de los Campos Elíseos, al igual que la carrera femenina La Course by Le Tour de France dende 2014. Amás, la entrega de premios final celébrase al llau del Arcu del Trunfu y por ello haise convertíu nun paséu míticu pal mundu del ciclismu.

Ver tamién[editar | editar la fonte]

Referencies[editar | editar la fonte]

Enllaces esternos[editar | editar la fonte]