Diferencies ente revisiones de «Mistra»

De Wikipedia
Contenido eliminado Contenido añadido
Luckas-bot (alderique | contribuciones)
m r2.7.1) (Robó Añadíu: ka:მისტრა
m r2.7.1) (Robó Añadíu: fa:میستراس
Llinia 36: Llinia 36:
[[en:Mystras]]
[[en:Mystras]]
[[es:Mistra]]
[[es:Mistra]]
[[fa:میستراس]]
[[fi:Mystras]]
[[fi:Mystras]]
[[fr:Mistra]]
[[fr:Mistra]]

Revisión a fecha de 07:16 11 set 2011

Ruines de Mistra
La ciudá alta (castiellu) y la ciudá media de Mistra

Mistra (tamién Mystras, Mystra o Mistras; en griegu Μύστρας , Μυζηθράς Mizithras o Myzithras na crónica de Morea) foi una ciudá fortificada en Morea, (Peloponesu) sol monte Taixetu, metanes la antigua Esparta, en Grecia. Allúgase a unos ocho quilómetros al oeste de la autual ciudá de Sparti (Esparta).


Mistra foi la capital del Despotáu llatinu de Morea, nún principáu vasallu del Principáu llatinu d'Acaya, afitáu en 1205 tres la conquista de Constantinopla metantu la Cuarta Cruciada. El príncipe Guillermu II de Villehardouin, sobrín del hestoriador de la Cuarta Cruciada Godofredu de Villehardouin, allevantó un palaciu en Mistra nel añu 1249.

El Despotáu llatinu foi reconquistáu por Miguel VII Paleólogu en 1262, tres tomar Constantinopla en 1261, cuandu Xuan Paleólogu, hermanu de Miguel, pidió rescate por Guillermu al restu de los príncipes llatinos. Siguió siendo la capital del Despotáu de Morea, gobiernada por familiares del Emperador Bizantín, magar que los venecianos caltuvieron el control de la costa y les islles del delláu. Mistra ya el restu de Morea aportaron a ser enforma bayuroses dende 1261 en comparanza col restu del Emperiu. Baxo'l gobiernu del déspota Teodoru, tresformóse na segunda ciudá más emportante del Emperiu, tres Constantinopla, y el palaciu de Guillermu II foi la segunda residencia emperial.

Mistra tamién foi el caberu centru de la cultura bizantina: el filósofu neoplatónicu Xurde Xemisto Pletón, vivió na ciudá fasta la so muerte en 1452. Ésti, xunto con dellos académicos de Mistra, tovieron una gran influyencia sobro'l Renacimientu italianu, sobro too dempues de que Xemistu Pletón acompangase al emperador Xuan VIII Paleólogu a Florencia en 1439.

El darreru emperador bizantín, Constantino XI foi déspota en Mistra anantia d'algamar el tronu. Demetriu, el darreru déspota de Morea, rindió la ciudá al Emperiu Otomanu de Mahomet II en 1460. Los venecianos ocuparon la ciudá ente 1687 y 1715, pero siguió siendo turca fasta 1832, cuandu foi abandonada pol rei Otón de Grecia a favor de la nuea Esparta.



Enllaces esternos

Plantía:Enllaz AD Plantía:Link FA