Diferencies ente revisiones de «Amperiu»

De Wikipedia
Contenido eliminado Contenido añadido
Thijs!bot (alderique | contribuciones)
m robot Añadido: li:Ampère
Thijs!bot (alderique | contribuciones)
m robot Modificado: pt:Ampere
Llinia 58: Llinia 58:
[[no:Ampere]]
[[no:Ampere]]
[[pl:Amper]]
[[pl:Amper]]
[[pt:Ampère]]
[[pt:Ampere]]
[[ro:Amper]]
[[ro:Amper]]
[[ru:Ампер]]
[[ru:Ампер]]

Revisión a fecha de 21:12 11 pay 2008

L'amperiu o ampere ye la unidá d'intensidá de corriente llétrica. Forma parte de les unidaes básiques nel Sistema Internacional d'Unidaes y foi nomáu asina n'honor d'André-Marie Ampère. Equival a una intensidá de corriente tal que, al circular por dos conductores paralelos, reutillínios, de llonxitú infinita, de seición circular despreciable y separtaos ente sí, nel vacíu, una distancia d'un metru, produz una fuercia ente los conductores de 2 x 10-7 newtons por cada metru de conductor. Represéntase col símbolu A.

A la carga que tresporta una corriente d'un amperiu nún segundu denómase-y Culombiu. Según la llei d'Ohm, un amperiu equival a una diferencia de potencial d'un voltiu dividíu ente una resistencia d'un Ohmiu. Faciendo referencia a la potencia, la intensidá equival a la raíz cuadrada de la potencia dividida pola resistencia. Nún circuitu que caltenga dellos xeneradores y receutores, la intensidá ye igual a:



au Σε ye'l sumatoriu de les fuercies eleutromotrices del circuitu, Σε' ye la suma de toles fuercies escontraeleutromotrices, ΣR ye la resistencia equivalente del circuitu, Σr ye la suma de les resistencies internes de los xeneradores y Σr' ye'll sumatoriu de les resistencies internes de los receutores.