Diferencies ente revisiones de «Grau Fahrenheit»

De Wikipedia
Contenido eliminado Contenido añadido
m Bot: Ortografía habitual na wiki
m +{{control d'autoridaes}}
Llinia 25: Llinia 25:
{{Unidaes de temperatura}}
{{Unidaes de temperatura}}


{{control d'autoridaes}}
[[categoría:Unidaes de temperatura]]
[[Categoría:Unidaes de temperatura]]

Revisión a fecha de 11:13 15 xun 2020

Termómetru que marca la temperatura en graos Celsius (na esfera interior) y Fahrenheit (na esterior).
Países qu'usen Fahrenheit

La escala Fahrenheit ye una escala de temperatura basada nuna propuesta en 1724 pol físicu alemán nacíu en Polonia Daniel Gabriel Fahrenheit (16861736), del que recibe'l so nome[1].

La escala usa el grau Fahrenheit, qu'el so símbolu ye °F, como unidá. La escala, como foi definida pol so autor, tien dellos fitos que la definen. El cero de la escala (0 °F) represéntalu la temperatura d'una salmuera fecha, en partes iguales, por xelu y sal. Otros fitos importantes na escala son el puntu de fusión del agua, 32 °F, y la estimación de la temperatura media del cuerpu humanu, definida por Fahrenheit en 96° pero correxida por mediciones modernes hasta establecela en 98,6 °F[2]. Anguaño la escala defínese xeneralmente por dos puntos: el de fusión del agua (32 °F) y el d'evaporación d'esta en condiciones atmosfériques normales y al nivel del mar (212 °F). Hai, poro, 180 °F de separación ente esos dos puntos.

A finales del sieglu XX esta escala ye la escala oficial de midición de temperatures namái nunos pocos países: Estaos Xuníos, los sos territorios non incorporaos, los sos estaos llibres asociaos del Pacíficu (Islles Marshall, Paláu y los Estaos Federaos de Micronesia), Bahames, Belice y les Islles Caimán. Los demás países usen darréu la escala Celsius.

Definición y conversión

El puntu de fusión del agua vien marcáu, nesta escala, pol valor de 32 °F, mentantu qu'el puntu de bullidura d'esta ye 212 °F. Esto fai que la diferencia ente dambos seya de 180°, y lleva a definir el grau Fahrenheit como 1180 del intervalu ente'l puntu de fusión del agua y el so puntu de bullidura. Na escala de Celsius esti intervalu ye de 100°, y poro, un intervalu de temperatura de 1 °F ye equivalente a 59 °C. Les dos escales crúcense a −40°: −40 °C y −40 °F son la mesma temperatura, y el cero absolutu tien un valor nesta escal de −459,67 °F.

Pueden usase estes fórmules pa una conversión exacta ente les dos escales...

  • Fahrenheit a Celsius:
  • Celsius a Fahrenheit:

...y tamién estes otres, qu'aprovechen pa facer les operaciones aritmétiques el puntu de cruce de les dos escales a −40°.

  • Fahrenheit a Celsius:
  • Celsius a Fahrenheit:

Referencies

  1. Balmert, Robert T., Modern Engineering Thermodynamics, p.9. Academic Press, 2010. ISBN 978-0-12-374996-3.
  2. Entrada "Escala de temperatura Fahrenheit" na Encyclopedia Britannica Online (n'inglés)