Diferencies ente revisiones de «Hjørring»

Coordenaes: 57°27′36″N 9°59′12″E / 57.46°N 9.9867°E / 57.46; 9.9867
De Wikipedia
Contenido eliminado Contenido añadido
m "rellación" en cuenta de "relación" (que nun ta nel DALLA)
m Iguo plurales
Llinia 8: Llinia 8:
Por afayos arqueolóxicos, sábese que la rexón de Hjørring tuvo poblada dende la [[prehistoria]]. Atopáronse [[túmulu|túmulos]] funerarios de la [[Edá del Bronce]], según restos d'asentamientos y tumbes de la [[Edá del Fierro]] con numberoses pieces arqueolóxiques como son xoyes, pieces de cerámica y preseos de metal.
Por afayos arqueolóxicos, sábese que la rexón de Hjørring tuvo poblada dende la [[prehistoria]]. Atopáronse [[túmulu|túmulos]] funerarios de la [[Edá del Bronce]], según restos d'asentamientos y tumbes de la [[Edá del Fierro]] con numberoses pieces arqueolóxiques como son xoyes, pieces de cerámica y preseos de metal.


Mientres la [[Edá Media]] Hjørring foi la sede de l'asamblea de Vendsyssel y tamién tuvo importancia pal cleru de la rexón. Yá dende l'Alta Edá Media había tres iglesia na ciudá: la de San Olaf, la de San Canutu y la Santa Cruz, y la de Santo Catalina, y nes cercanía fundáronse los importantes monesterios [[Premonstratense|premonstratenses]] de [[abadía de Børglum|Børglum]] (sieglu XI) y [[monasteriu de Vrejlev|Vrejlev]] (sieglu XII). [[Børglum]] establecióse como sede d'una diócesis y Hjørring, que yera la ciudá más importante de la rexón, yera'l llugar de residencia del obispu —quien vivió nel llugar onde güei s'atopa la casona de Bistrupgård— y de xuntes del cleru.
Mientres la [[Edá Media]] Hjørring foi la sede de l'asamblea de Vendsyssel y tamién tuvo importancia pal cleru de la rexón. Yá dende l'Alta Edá Media había tres ilesies na ciudá: la de San Olaf, la de San Canutu y la Santa Cruz, y la de Santo Catalina, y nes cercanía fundáronse los importantes monesterios [[Premonstratense|premonstratenses]] de [[abadía de Børglum|Børglum]] (sieglu XI) y [[monasteriu de Vrejlev|Vrejlev]] (sieglu XII). [[Børglum]] establecióse como sede d'una diócesis y Hjørring, que yera la ciudá más importante de la rexón, yera'l llugar de residencia del obispu —quien vivió nel llugar onde güei s'atopa la casona de Bistrupgård— y de xuntes del cleru.


Nel [[sieglu XII]] acuñáronse monedes en Hjørring, mientres el reináu de [[Svend III de Dinamarca|Svend III]]. Nun se sabe la fecha en que Hjørring recibió los privilexos de ciudá, pero nuna carta de [[1243]] expedida pol rei [[Erico IV de Dinamarca|Erico IV]] ratifíquense esos privilexos.
Nel [[sieglu XII]] acuñáronse monedes en Hjørring, mientres el reináu de [[Svend III de Dinamarca|Svend III]]. Nun se sabe la fecha en que Hjørring recibió los privilexos de ciudá, pero nuna carta de [[1243]] expedida pol rei [[Erico IV de Dinamarca|Erico IV]] ratifíquense esos privilexos.

Revisión a fecha de 17:53 18 och 2019

Hjørring
Alministración
PaísBandera de Dinamarca Reinu de Dinamarca
Estáu federáuBandera de Dinamarca Dinamarca
Rexón alministrativa Nordjylland
Conceyu Hjørring
Tipu d'entidá ciudá
Códigu postal 9800
Xeografía
Coordenaes 57°27′36″N 9°59′12″E / 57.46°N 9.9867°E / 57.46; 9.9867
Hjørring alcuéntrase en Dinamarca
Hjørring
Hjørring
Hjørring (Dinamarca)
Altitú 50 m
Demografía
Población 25 917 hab. (2023)
Porcentaxe 100% de Hjørring
4.39% de Nordjylland
0.44% de Dinamarca
0.44% de Reinu de Dinamarca
Más información
Estaya horaria UTC+01:00 (horariu estándar)
UTC+02:00 (horariu de branu)
Llocalidaes hermaniaes
hjoerring.dk
Cambiar los datos en Wikidata

Hjørring ye una ciudá nel noroeste de Dinamarca. Ye la capital y principal llocalidá del conceyu de Hjørring y del distritu tradicional de Vendsyssel, na rexón de Jutlandia Septentrional. Cuenta con cerca de 25.000 habitantes en 2012. Hjørring allugar nel noroeste de Vendsyssel-Thy, a unos 10 km de la mariña del Skagerrak. El puertu más cercanu ye Hirtshals, al norte de la ciudá.

Ye'l centru comercial y cultural del centru y oeste de Vendsyssel.

Hestoria

Por afayos arqueolóxicos, sábese que la rexón de Hjørring tuvo poblada dende la prehistoria. Atopáronse túmulos funerarios de la Edá del Bronce, según restos d'asentamientos y tumbes de la Edá del Fierro con numberoses pieces arqueolóxiques como son xoyes, pieces de cerámica y preseos de metal.

Mientres la Edá Media Hjørring foi la sede de l'asamblea de Vendsyssel y tamién tuvo importancia pal cleru de la rexón. Yá dende l'Alta Edá Media había tres ilesies na ciudá: la de San Olaf, la de San Canutu y la Santa Cruz, y la de Santo Catalina, y nes cercanía fundáronse los importantes monesterios premonstratenses de Børglum (sieglu XI) y Vrejlev (sieglu XII). Børglum establecióse como sede d'una diócesis y Hjørring, que yera la ciudá más importante de la rexón, yera'l llugar de residencia del obispu —quien vivió nel llugar onde güei s'atopa la casona de Bistrupgård— y de xuntes del cleru.

Nel sieglu XII acuñáronse monedes en Hjørring, mientres el reináu de Svend III. Nun se sabe la fecha en que Hjørring recibió los privilexos de ciudá, pero nuna carta de 1243 expedida pol rei Erico IV ratifíquense esos privilexos.

El sieglu XVI representó un periodu de recesión. Cola reforma protestante, Hjørring perdió la so estatus como centru relixosu, sumieron los ricos monesterios qu'hasta entós tuvieren una importante rellación comercial con Hjørring, y la nueva diócesis luterana afitó la so sede en Aalborg. Mientres la Guerra del Conde (1534-1536), el líder llabrador Skipper Clement obligó a los nobles de la ciudá a pagar altes sumes de dineru a la so causa. Escontra 1570 una violenta quema afaró la ciudá.

Mientres el sieglu XVI y principios del sieglu XVII, calteníense ciertes actividaes comerciales, y magar nun ser una ciudá costera, Hjørring esportaba bienes a Noruega. Sicasí, túvose que lluchar contra'l comerciu illegal, situación que se fixo cada vez más difícil mientres l'intre del sieglu XVII. La ciudá tamién careció una epidemia de peste en 1602. Ente 1627 y 1629, mientres la Guerra de los Trenta Años, tropes imperiales ocuparon la ciudá, en 1644 tropes sueques, y al rematar el conflictu fuercies daneses permanecieron destacaes. En 1647 asocedió una nueva quema, y en 1657 y 1658, la ciudá foi ocupada nuevamente pol exércitu suecu. En 1693 y 1702 la ciudá amburar de nuevu. Al rematar el sieglu XVIII, Hjørring convirtiérase nun llugar de probeza y la so población amenorgárase considerablemente.

Mientres les Guerres Napoleóniques cerróse'l comerciu costeru con Noruega, pero a la fin del conflictu terminárase'l comerciu illegal y los comerciantes de Hjørring volvieron renacer. En 1801 la ciudá convertir nel centru alministrativu de la provincia homónima. L'agricultura, el principal ingresu de Hjørring, esperimentó un impulsu na primer metá del sieglu XIX. Na década de 1840 Hjørring taba comunicáu per carreteres con Løkken —que sirvía de puertu a la ciudá—, Aalborg y Frederikshavn, y empezáronse a establecer delles industries llixeres. Col desenvolvimientu económicu, la ciudá creció. El 15 d'agostu de 1871 inauguróse la llinia ferroviaria qu'enllazaba Hjørring con Aalborg y Frederikshavn. D'esta manera, la ciudá alzóse como'l más importante nuedu de caminos en Vendsyssel. A finales del sieglu XIX les principales actividaes económiques yeren el comerciu, l'agricultura y les artesaníes, pero tamién s'instalaren delles empreses de la industria testil y de maquinaria. En 1890 inauguróse un gran hospital provincial. La población de multiplicó por más de diez, al pasar de 750 habitantes al entamu del sieglu XIX a los 7.900 con que cuntaba a entamos del sieglu XX.

Nel sieglu XX la industria diversificóse, estableciéndose empreses alimenticies, y pa 1960 algamárase la cifra de 15.000 habitantes. La importancia ferroviaria de Hjørring ratificar cola construcción de llinies a Løkken, Aabybro y Hørby (1913); a Vodskov y Østervrå (1924), y a Hirtshals (1925). Construyéronse tamién delles instituciones educatives, como la escuela secundaria (gymnasium), heredera de l'antigua escuela llatina fundada na reforma, o la escuela normal (seminarium) en 1957. Hjørring foi tamién la principal sede del Comandu de Material del Exércitu Danés dende 1968 hasta la so cancelación en 2006. En 1970 abolióse la provincia de Hjørring, que quedó integrada na provincia de Jutlandia Septentrional. De la mesma, ésta foi abolida mientres la reforma territorial de 2007 y el so territoriu incluyir na nueva rexón de Jutlandia Septentrional. Coles mesmes, el conceyu de Hjørring foi engrandáu cola fusión de los antiguos conceyos de Hirtshals, Løkken-Vrå, y Sindal.

Cola apertura de l'autopista ente Hjørring y Brønderslev en 2002, la ciudá quedó conectada a la rede d'autopistes europees.

Hermanamientos

En 2007, el gobiernu municipal anunció que les llocalidaes hermanes de Hjørring son:

Referencies