Diferencies ente revisiones de «Christian Dior»

De Wikipedia
Contenido eliminado Contenido añadido
Sin resumen de edición
Llinia 42: Llinia 42:




[[Categoría:Tradubot 2018]]
[[Categoría:Wikipedia:Correxir traducción]]

Revisión a fecha de 22:02 8 abr 2018

Christian Dior
Vida
Nacimientu Granville21 de xineru de 1905[1]
Nacionalidá Bandera de Francia Francia
Residencia Q30259062 Traducir
Muerte Montecatini Terme (es) Traducir24 d'ochobre de 1957[2] (52 años)
Sepultura Q110358121 Traducir
Causa de la muerte infartu de miocardiu
Familia
Padre Maurice Dior
Madre Madeleine Dior
Casáu con ensin valor [3]
Hermanos/es Catherine Dior
Pueblu Q17354524 Traducir
Estudios
Estudios Collège Stanislas de París (es) Traducir
Escuela Libre de Ciencias Políticas (es) Traducir
Llingües falaes francés[4]
Oficiu diseñador d'alta costuraempresariu
Premios
Nominaciones
IMDb nm0228039
dior.com
Cambiar los datos en Wikidata

Christian Dior (21 de xineru de 1905Granville – 24 d'ochobre de 1957Montecatini Terme (es) Traducir) foi un influyente diseñador de moda, fundador de la firma de moda que lleva'l so nome, Dior, una de les marques d'artículos de luxu más representatives del últimu sieglu.

Biografía

Christian Dior yera fíu d'una familia de la burguesía de provincies francesa. Foi educáu pol serviciu diplomáticu na École deas Sciences Politiques de París. Depués, empezó a trabayar na industria de la moda, la so verdadera vocación.

De primeres, Dior fixo bocetos pa Robert Piguet, el gran diseñador parisín de la dómina. En 1946, sofitáu pol magnate testil Marcel Boussac, (llamáu'l "rei del algodón"), estableció una casa de cordura en París. En veinte años espandió'l so negociu a 15 países y emplegaba a más de 2000 persones. Coles mesmes, diversificó'l negociu escontra otros productos de luxu, como arumes o xoyes, con un ésitu de vientes atayante. Dalguna de les composiciones más mítiques de la hestoria de la perfumería lleven el sellu Dior.

Ye especialmente conocíu'l llamáu "New Look" de 1947 (nomatu dáu por una periodista americana), un estilu de cordura pa muyer que propón costazos torniaos, cintura fina y falda amplia en forma de corola a veinte centímetros del suelu. Representa la elegancia clásica y la vuelta a una imaxe femenina, y supunxo la recuperación del luxu y l'escesu tres la depresión de la Segunda Guerra Mundial.

Llegó a afirmar nuna entrevista de 1953, dempués de que-y preguntar ¿Cúal ye la reina que más -y gustó vistir?, que La única reina que vistí foi Eva Perón. Ello ye que llegó a tener tal afinidá col glamour de la ex primera dama arxentina, que tenía un maniquín coles midíes d'Eva nel so taller.[6]

Dempués de la so muerte, la casa Dior siguió la so actividá con otru diseñadores de gran sonadía: Yves Saint Laurent, Marc Bohan, Gianfranco Ferré, John Galliano, Raf Simmons o Maria Grazia Chiuri, actual Directora Creativa de Dior y enantes de Valentino.

La casa Dior vistió a celebridaes como Diana de Gales (a la que la firma homenaxó en 1995 con un famosu bolsu de mano llamáu "Lady Dior"). Otres de les sos veceres fueron la primer dama de Francia Carla Bruni y l'hermana del Rei d'España Elena d'España, ente otres munches.

Ver tamién

Referencies

  1. Biblioteca Nacional de Francia. «autoridaes BNF» (francés). Consultáu'l 10 ochobre 2015.
  2. «Archivo de Bellas Artes». Consultáu'l 1r abril 2021.
  3. Afirmao en: Daddy. Llingua de la obra o nome: croata. Data d'espublización: 2011.
  4. Biblioteca Nacional de Francia. «autoridaes BNF» (francés). Consultáu'l 10 ochobre 2015.
  5. Identificador IMDb: ev0000003/1955/1.
  6. [1], Christian Dior concede un reportaxe.

Enllaces esternos