Islles Baker

De Wikipedia
Islles Baker
Situación
Datos
Cambiar los datos en Wikidata

Les islles Baker[Nota 1] tán asitiaes nel océanu Pacíficu na rexón austral de Chile, nel centru de la entrada al senu Baker.

El grupu ta formáu por trés islles grandes y delles pequeñes. Les islles mayores son les siguientes: Zealous, Porcia y Orlebar, ente les pequeñes tán Sombreru, Scout, Tito, Scylla y Alert.

Alministrativamente pertenecen a la provincia Capitán Prat de la Rexón d'Aysén.[1]

Xeografía[editar | editar la fonte]

Mapa de les islles

Les islles formen dos gordones, unu occidental nel que se topen les islles Sombreru, Zealous, Scout, Scylly y Alert; y un gordón oriental formáu poles islla Porcia, Tito y Orlebar.

Ente les islla formen delles canales: Cronjé, Krüger, Somerset y Tito y otros ensin nome. Esisten dellos surgideros como caleta Hale y otros.[2]

Islles Principales[editar | editar la fonte]

Islla Sombrero[editar | editar la fonte]

Mapa de la islla

Ta asitiada al fondu de la badea Tarn, nel llau oriental de la entrada norte de la canal Messier. Les sos coordenaes son 47°48′S 74°42′W / 47.800°S 74.700°O / -47.800; -74.700. El so llau más anchu mide 1,8 milles.

Les sos llendes son al norte y al este'l senu Baker, al sur una canal ensin nome que lu dixebra de la islla Zealous y al oeste les agües de la canal Messier.

Vista dende'l mar tien un aspeutu carauterísticu y arrondao que al averase paez un sombreru.

Algama un altor de 427 metros. La so mariña nun ufierta fondeaderos.[3]

Islla Zealous[editar | editar la fonte]

Mapa de la islla

Ta allugada media milla al sur de la islla Sombrero nel llau oriental de la canal Messier. Les sos coordenaes son 47°50′S 74°41′W / 47.833°S 74.683°O / -47.833; -74.683. La so llongura mayor ye de 5,5 milles.

Llinda al norte con una canal ensin nome que lu dixebra de la islla Sombreru, al este cola canal Cronjé que la dixebra de la islla Porcia, al sur con otra canal ensin nome que lu dixebra de la islla Scout y al oeste cola canal Messier.

Ye montascosa y bien accidentada. Al centru tien un cuetu de 671 metros d'altor y na parte sur otru de 461 metros.

Nel so estremu SO hai instalada una baliza ciega de 6 metros d'altu.[4]

Islla Porcia[editar | editar la fonte]

Mapa de la islla

Allugada al oriente de la islla Zealous. Les sos coordenaes son 47°51′S 74°36′W / 47.850°S 74.600°O / -47.850; -74.600. Tien un llargor máximu de 4,9 milles.

Llinda al norte col senu Baker que la dixebra del continente, al este cola canal Joubert, nome que nesti sector toma la canal Baker, que la dixebra de la islla Vicente, al sur cola canal Krüger que la dixebra de les islles Orlebar y Tito. Al oeste cola canal Cronjé que la dixebra de la islla Zealous.

Ye montascosa y tien dos cumbre cóniques carauterístiques, una na parte NE de 893 metros d'altor y la otra nel sector SE de 637 metros. Na so mariña oriental ta caleta Dewet.[5]

Islla Scout[editar | editar la fonte]

Mapa de la islla

Atópase al sur de la islla Zealous. Les sos coordenaes son 47°55′S 74°41′W / 47.917°S 74.683°O / -47.917; -74.683. El so anchu mayor ye de 2,1 milles-

Llinda al norte con una canal ensin nome que lu dixebra de la islla Zealous, al este y sur cuerre la canal Krüger que la dixebra de les islles Tito y Orlebar. Al oeste cuerre la canal Messier.

Ye pequeña y al centru tien un cuetu de forma cónica de 639 metros d'altor.[6]

Islla Tito[editar | editar la fonte]

Mapa de la islla

Allugada al SE de la islla Zealous, al E de la islla Scout y darréu al norte de la islla Orlebar de la que ta dixebrada pela canal Tito. Ye pequeña, tien solo 1 nmi de llargu y baxa, nun algamar los 100 metros d'altu. Cubierta de mofu.[7]

Islla Scylla[editar | editar la fonte]

Mapa de la islla

Alcontrada darréu al sur de la islla Scout de la que ta dixebrada pol pasu Scout. Pel sur atópase la islla Alert dixebraes por una canal de non mas de un cable anchu pero bien fondu. Ye pequeña, tien 2 nmi de llargu. Serrapatosa, algama los 100 metros d'altu.[8]

Islla Orlebar[editar | editar la fonte]

Ye la islla allugada más al sur del grupu de les islles Baker. Les sos coordenaes son 47°57′S 74°38′W / 47.950°S 74.633°O / -47.950; -74.633. El so mayor llargu ye de 4 milles.

Pel norte y oeste ta arrodiada pela canal Krüger que la dixebra de les islles Alert, Scylla , Scout, Zealous y Porcia y per los sos llaos esti y sur ta arrodiada poles canales Baker y Somerset.

Ye montascosa y apréciense tres cumbre nella. Al centru un cuetu de 796 metros d'altu, al norte unu de 694 metros y al sur una elevación de 598 metros.

Na mariña oeste atópase la caleta Hale, fondeadero aptu pa naves d'hasta 80 metros d'eslora.

Canales y surgideros[editar | editar la fonte]

Canal Cronjé[editar | editar la fonte]

Cuerre ente les islles Zealous y Porcia. Tien aproximao 5,5 milles de llargu. Ye anchu, fondu y trabancosu. Nel so entrada sur esisten dellos castros.

Ente los castros de la parte sur se sondan 18 metros con fondu de fango, lo que podría ufiertar un fondeadero d'emerxencia a una nave pequeña siempres que se cunte cola asistencia d'un práuticu local.[6]

Pasu Scout[editar | editar la fonte]

Mapa del pasu

Flúi ente les islles Scout y Scylla. Ye bien estrechu, solo 45 metros d'anchu con dambes mariñes bien acantiladas. Anque nun ye aptu pa la navegación comercial, una nave pequeña, potente y con un práuticu local, podría emplegalo.[6]

Canal Tito[editar | editar la fonte]

Acópase ente la parte sur de la islla Tito y la islla Orlebar. Tien unes 2 milles de llargu. Ye bien angostu y fondu.

Na boca oriental de la canal hai un escelente fondeaderu pa naves d'hasta 100 metros d'eslora. Encamentáu pa naves que saleando de sur a norte deseyen esperar tiempu favorable pa cruciar el golfu de Penes.[8]

Canal Krüger[editar | editar la fonte]

Ye una canal d'unes 8 milles de llongura total. Sigue 3 cursos: 3,5 milles en direición norte ente les islles Alert y Scout pol occidente y les islles Orlebar y Tito pol oriente. Depués cuerre 1,5 milles en direición NE y finalmente 3 milles en direición este ente les islles Zealous y Porcia pel norte y Tito y Orlebar pel sur xuniéndose a la canal Joubet.

Ye llimpiu, anchu y fondu. Al altor de la canal Cronjé hai dos roques que tán señalizaes nes cartes de navegación.

Canal Somerset[editar | editar la fonte]

Esta canal comunica les agües de la canal Messier coles de la canal Baker. Tien 8 milles de llargu. Cuerre ente la islla Orlebar pel norte y la mariña de la península Swett pel sur

La canal ye bien fondu, anchu y llimpiu.

Caleta Hale[editar | editar la fonte]

Mapa de la caleta

Atópase sobre la mariña oeste de la islla Orlebar. Les coordenaes del so puntu de referencia son 47°58′S 74°38′W / 47.967°S 74.633°O / -47.967; -74.633

Nel llau oriental de la caleta álzase'l monte Orlebar de 540 metros d'altor y por que les sos fasteres cuando hai vientu baxen fuertes williwaws que faen peligrosa esta caleta.

Ufierta fondeadero pa naves menores de 80 metros d'eslora en 29 a 31 metros de fondura sobre fondu de fango.

Ver tamién[editar | editar la fonte]

Notes[editar | editar la fonte]

  1. Encamiéntase lleer esti artículu teniendo a la vista un atles y/o les cartes de navegación de les zones que se menten.

Referencies[editar | editar la fonte]

Bibliografía utilizada[editar | editar la fonte]

  • Institutu Xeográficu Militar (1970). Atles de la República de Chile. Santiago - Chile - Institutu Xeográficu Militar. Segunda edición.
  • Institutu Hidrográficu de l'Armada de Chile (1974). Atles Hidrográficu de Chile. Valparaíso - Chile - Institutu Hidrográficu de l'Armada. Primer edición.
  • Institutu Hidrográficu (1982). Carreru de la Mariña de Chile Volume III. Valparaíso - Chile - Institutu Hidrográficu de l'Armada. 5ª edición.
  • Aysén, Rexón (2018). Gobierno de Chile - Rexón d'Aysén. https://www.gob.cl/rexones/region-de-aysen/. Consultáu'l 11 d'abril de 2018. 

Enllaces esternos[editar | editar la fonte]