Ríu Shannon

De Wikipedia
Ríu Shannon
Abha na Sionainne
Llocalización alministrativa
División Caven, Leitrim, Roscommon, Longford, Offaly, Westmeath, Galway, Clare, Tipperary, Limerick y Kerry.
Xeografía
Afluentes Ríu Suck, Ríu Brosna y Ríu Inny
Tipu Natural
Mapa

El Shannon (en gaélicu An tSionna o Sionainn) ye'l ríu más llargu y caudalosu d'Irlanda, estremando l'oeste de la islla (la mayoría de la provincia de Connaught) del Este y del Sur (Leinster y gran parte de Munster). El so llargor ye de 322 km, fluyendo xeneralmente escontra'l sur, dende la Hoya del Shannon (Shannon Pot), nel condáu de Caven, antes de xirar escontra l'oeste y desaguar nel Océanu Atlánticu al traviés del estuariu del Shannon (Inbhear Sionna), de 113 km de llargor. La ciudá de Limerick allugar nel puntu onde l'agua del ríu atopar cola agua marino del estuariu; namái al este de Limerick el nivel del ríu dexa de trate afeutáu poles marees. Cerca del pueblu d'Adare

Xeografía[editar | editar la fonte]

El ríu naz nos montes Cuilcagh (Binn Chuilceach), al sur del condáu de Fermanagh, y flúi al traviés de 11 de los 32 condaos d'Irlanda. Llagos importantes nel so cursu son Lough Allen, Lough Ree y Lough Derg. Destaquen ente los sos afluentes el ríu Suck y el Brosna. El Shannon escurre pol so calce actual dende'l final de la Edá del Xelu, y el so cuenca hidrográfica envalorar nunos 15.600 km². Les principales poblaciones poles qu'escurre son Carrick-on-Shannon, Athlone, Killaloe, Portumna y Limerick.

Historia[editar | editar la fonte]

El ríu Shannon foi un importante calce fluvial dende l'antigüedá. El primer trazáu del que se tien constancia nun mapa ye atribuyíu a Ptolomeo. Los viquingos asitiar na rexón nel sieglu X, y usaron el ríu como vía p'afarar los ricos monesterios del interior de la isla. Nel añu 937 los viquingos de Limerick fueron ganaos polos viquingos de Dublín nel Lough Ree. Oliver Cromwell espunxo que'l irlandeses tendríen d'escoyer ente l'infiernu o Connaught, en referencia a la opción d'emigrar por fuercia al otru llau del ríu o perecer.

Economía[editar | editar la fonte]

Percorríu del ríu Shannon

El Shannon ye'l ríu más llargu de les Islles Britániques. A pesar del so calce de más de 300 km, el so altor máximu ye de 76 m sobre'l nivel del mar, de manera que ye fácilmente navegable, con namái unes poques esclusas nel so percorríu. Hai una planta hidroeléctrica en Ardnacrusha, perteneciente a la Electricity Supply Board (ELB).

Mientres la década de 1980 la industria naval foi desenvuelta extensivamente nel estuariu del Shannon, con más de 2,5 billones d'euros d'inversión. Coles mesmes construyéronse una terminal petrolera en Foynes, un cai de petroleu nel Aeropuertu del Shannon y una importante planta d'estracción d'alúmina (óxidu d'aluminiu) en Aughinish, en 1982. Na actualidá cargueros de más de 60.000 tonelaes tresporten bauxita en crudu dende les mines d'África occidental a esta planta, onde ye refinada n'alúmina, que darréu ye esportada a Canadá onde ye de nuevu refinada en aluminiu. En 1985 inauguróse una importante central térmica en Moneypoint, que ye abastecida por cargueros de más de 150.000 tonelaes.

Ver tamién[editar | editar la fonte]

Referencies[editar | editar la fonte]

Enllaces esternos[editar | editar la fonte]