Manneken Pis

De Wikipedia
Obra artísticaManneken Pis
Manneken-Pis
Tipos atraición turística, escultura y fonte
Artista Hiëronymus Duquesnoy de Oudere (es) Traducir
Añu 1619
Xéneru fountain statue (en) Traducir y arte público (es) Traducir
Estilu barrocu
Material Bronce
Dimensiones 55,5 cm (Alçada
Pes 17
Error de Lua: expandTemplate: template "Protecció patrimonial/prepara" does not exist.
Coleición Bruxeles (Distritu de Bruxeles-Capital)
Catalogación
Códigu muséu F005
Cambiar los datos en Wikidata

El Tocante a esti soníu Manneken Pis [ˌmɑnəkə(m) ˈpɪs] (en neerlandés; ‘homín que mexa’) ye una estatua de bronce de 65.5 centímetros asitiada nel centru históricu de Bruxeles (Bélxica). Representa a un neñu pequeñu desnudu mexando dientro del concu de la fonte. Xunto col Atomium y la Grand Place ye unu de los símbolos de la ciudá y una de les sos atraiciones turístiques principales, simbolizando l'espíritu independiente de los sos habitantes.

Había yá una estatua asemeyada de piedra a mediaos del sieglu XV, quiciabes yá dende 1388 (fecha de la primer mención topada nos archivos de la catedral de Santa Gúdula), que foi robada en delles ocasiones. En 1619 foi reemplazada por una estauína de bronce fecha pol escultor barrocu francu-flamencu Jérôme Duquesnoy el Viejo, que la asitió sobre una columna de seis pies tallada por Daniel Raessens, siendo sustituyida pol actual nichu n'estilu rococó, en 1770. Los bruselenses protexeron la estauína mientres l'asediu y bombardéu de la ciudá polos franceses en 1695. Una inscripción quedó escrita so la estatua dempués del asaltu francés: In petra exaltavit me, et nunc exaltavi caput meum super inimicos mexaos (El Señor llevantóme sobre una roca, y agora alzo la mio cabeza sobre los mios enemigos). La estatua actual ye una reproducción de la orixinal, qu'unos vándalos robaron allá polos años 1960, siendo oxetu de noticies de prensa que contribuyeron a dar a la estatua y al monumentu cierta fama internacional. Recuperáu dalgún tiempu dempués l'orixinal dando llugar a una nueva información mediática, por fin depositóse xunto a otra copia de bronce dorao del sieglu XVII nel Musée de la ville de Bruxeles.

Lleendes[editar | editar la fonte]

Manneken Pis vistíu col traxe de basureru de la ciudá.

Tres esta estatua, esisten delles lleendes:

  • En 1142, les tropes del pequeñu duque Godofredo III de Lovaina dirixir a la batalla contra los Berthout (señores de Grimbergen) na actual Neder-over-Heembeek. Les tropes decidieron asitiar al pequeñu de dos años nuna cesta y colgar d'un árbol por que se animara y dende ellí mexó sobre les tropes enemigues, que terminaron perdiendo la batalla.
  • Nel sieglu XIV, Bruxeles llevaba abondo tiempu sitiada por una potencia estranxera. Los atacantes escurrieron un plan p'asitiar cargues esplosives nes muralles y asocedió daqué inauditu: Un neñu llamáu Juliaanske taba espiándo-yos y salvó a la so ciudá porque mexó sobre la mecha encendida.
  • La hestoria que más cunten a los turistes ye la siguiente: Un ricu comerciante que visitaba la ciudá en familia perdió al so fíu pequeñu y entamáronse unos grupos de busca. El neñu foi atopáu riendo y mexando nun pequeñu xardín, polo que'l padre decidió ayudar a la construcción d'una fonte. Una fonte que tien al so fíu mexando na parte cimera.
  • Una madre perdió al so fíu pequeñu y, presa de la llerza, pidió ayuda p'atopalo. El neñu foi atopáu finalmente mexando nuna esquina d'una pequeña cai.

Amarutes[editar | editar la fonte]

Manneken Pis vistíu de Santa Claus.
Manneken Pis vistíu de fabricante d'órganos musicales.

Pa vistir la estatua disponer d'una variada coleición d'amarutes que s'utilicen en diverses ocasiones acordies con un programa xestionáu pola asociación ensin ánimu d'arriquecimientu Amigos del Manneken Pis. Ello da llugar a ceremonies que suelen dir acompañaes por una banda de música. Cuando se coneuta de nuevu'l remexu del Manneken una vegada vistíu, puede producise un escesu de presión provocáu pola astinencia, de cuenta que llega a chiscar a los espectadores, ante l'esfrute xeneral.

Ye tradicional amarutar a la estatua, n'ocasiones especiales, yá sía pa honrar a una determinada oficiu o en dalguna efeméride señalada. El vestuariu actual inclúi más de 800 traxes, que na so mayoría caltener nel Musée de la Ville de Bruxeles, allugáu na Casa del Rei na Grand Place.

Otros líquidos[editar | editar la fonte]

D'antiguo, el remexu d'agua del Manneken Pis yera sustituyíu por cuenta de les fiestes por beberaxos menos tresparentes (hidromiel o vinu). En 1890, mientres les grandes fiestes bruselenses que se desenvolvieron mientres dos díes, el Manneken mexó vinu y lambic (cerveza bruselense).

Estatues asemeyaes y reproducciones[editar | editar la fonte]

Esisten estatues asemeyaes nes ciudaes belgues de Geraardsbergen, Broksele y Hasselt. Hai una disputa ensin resolver alrodiu de cuál ye'l Manneken Pis más antiguu: el de Bruxeles o'l de Geraardsbergen. Dende mediaos de los años 1980, el Manneken tien una equivalente femenina, la Jeanneke Pis.

En dellos países ye frecuente decorar piscines y fontes con copies de bronce o fibra de vidriu del Manneken Pis. Un souvenir popular de Bruxeles son miniatures en chocolate o metal, incluyendo una variante más venturera como sacacorchos. Tamién se vienden reproducciones de la estatua nes que sale un remexu de llicor impulsáu por una pequeñu bomba aicionada por un motor llétricu.

Ver tamién[editar | editar la fonte]

Referencies[editar | editar la fonte]

Enllaces esternos[editar | editar la fonte]