Ducáu de Clarence

De Wikipedia
Ducáu de Clarence
títulu real o nobiliariu
Cambiar los datos en Wikidata

El títulu nobiliariu de duque de Clarence foi dau tradicionalmente a los miembros más nuevos de les families reales inglesa y británica.

Foi creáu per primer vegada por Eduardu III en 1362 a favor del so terceru fíu, Leonel d'Amberes. El títulu escastar cola muerte d'este ensin dexar descendencia masculina, pero foi rehabilitáu en 1412, a favor de Tomás de Clarence, segundu fíu d'Enrique IV, y nuevamente estinguíu, por falta de descendientes. En 1461, el títulu foi nuevamente rehabilitáu, por Enrique VI, a favor de Jorge de York, extinguindose una vegada más por falta de socesión.

Yá nel sieglu XVIII, foi creáu'l títulu de duque de Clarence y St. Andrews (1789) pal príncipe Guillermo, tercer fíu de Xurde III del Reinu Xuníu. Cuando-y asocedió'l so hermanu Xurde IV, el ducáu foi xuníu a la corona.

En 1890, foi creáu'l títulu de duque de Clarence y Avondale pal príncipe Alberto Víctor, el fíu mayor del príncipe Alberto Eduardo de Gales, futuru Eduardu VII. Al morrer ensin herederos, dos años dempués, el títulu escastóse.

El títulu tamién foi tresformáu en condáu pal fíu de la reina Victoria, el príncipe Leopoldo, y el nietu de la reina Victoria, Príncipe Carlos Eduardo, como un títulu subsidiario.

Referencies[editar | editar la fonte]

  • "Dukes of Clarence", Encyclopædia Britannica Eleventh Edition (1911).