Directoriu Revolucionariu 13 de marzu

De Wikipedia
Directoriu Revolucionariu 13 de marzu
organización política
Direición Cuba
Historia
Fundación24 febreru 1956
Disolución 24 xineru 1961
Cambiar los datos en Wikidata

El Direutoriu Revolucionariu 13 de marzu foi una organización revolucionaria cubana fundada'l 24 de febreru de 1956 como Direutoriu Revolucionariu por José Antonio Echeverría, presidente de la Federación Estudiantil Universitaria, xunto con Fructuoso Rodríguez, Faure Chomón y Joe Westbrook. Unu de los homes más destacaos d'ella foi José Luis Gómez Wangüemert Maíquez.[1]

Antecedentes[editar | editar la fonte]

El primer Direutoriu Estudiantil crear nel añu de 1927, cuando'l tiranu Gerardo Machado preparaba una clausa de poder pa reelixise.Ante esto l'estudiantáu de la Universidá de L'Habana xuníu a un grupu d'estudiantes d'otres enseñances, principalmente de la capital.

Depués aportaría una nueva etapa de llucha, esta na década del 30, liderada por Rubén Martínez Villena y ente otros Antonio Guiteras Holmes. Munches fueron les organizaciones que se llanzaron en busca del derrocamientu del dictador Gerardo Machado. Ente eses organizaciones atopaba'l Direutoriu Estudiantil, fundáu en 1931, quien tenía un enclín reformista, ello demuestra, como mientres tol procesu revolucionariu cubanu los mozos intelectuales tuvieron xunto al so pueblu heroicu pola defensa de los sos ideales, y solmenar la Isla de los elementos qu'enllenaron de sangre al pueblu, como Batista y el mesmu Machado.

Gracies a l'actividá revolucionaria de los mozos y pueblu polo xeneral, quien se va llanzar a una Fuelga Xeneral nos primeros díes d'agostu de 1933, el dictador Machado fuxiría escontra l'estranxeru, llevándose gran parte de la riqueza nacional.

Surdimientu y aiciones realizaes[editar | editar la fonte]

Esti movimientu surdió como organización clandestina qu'arrexuntaba a mozos estudiantes y trabayadores, col propósitu de desenvolver la llucha armada frente a la tiranía. El so máximu dirixente J.A Echeverría, robló n'agostu de 1956 xunto a Fidel Castro, que representaba al Mov-26 de xunetu, el Pactu de Méxicu” o “Carta de Méxicu “ nel cual dambes organizaciones comprometer a lluchar pola llibertá de Cuba y coordinar en tolo posible les sos aiciones armaes.

Añade al so nome 13 de marzu en 1957 como homenaxe al fallíu asaltu al Palaciu Presidencial el 13 de marzu de 1957 y muerte de Echeverría. Dempués d'esta aición onde asume la direición Faure Chomón. La organización parte al exiliu.

El 8 de febreru de 1958 vuelven a Cuba nel yate Scapede y entamen una guerrilla nos montes del Escambray. Collaboren cola columna d'Ernesto Che Guevara y roblen el Pactu del Pedreru (1 d'avientu de 1958). Colo cual establezse la unidá d'aición col Movimientu 26 de Xunetu.

Darréu intégrase a les Organizaciones Revolucionaries Integraes (ORI) en 1961, pasando a fundise xunto col Movimientu 26 de Xunetu y el Partíu Socialista Popular (PSP) nel Partíu Xuníu de la Revolución Socialista de Cuba el 26 de marzu de 1962, qu'a partir de 1965 va pasar a denominase Partíu Comunista de Cuba.

Referencies[editar | editar la fonte]

  1. LEAL CRUZ, Miguel. Canaries - Cuba:Perspectives Cruciaes. Santa cruz de Tenerife. Editorial: Ediciones Aguere. 1ᵉʳ Edición: Abril de 2010. Páxines: 246 - 247.

Enllaces esternos[editar | editar la fonte]