Día del trabayador rural

De Wikipedia
Día del Trabayador Rural

Hombre de campu de Pedro Figari
Nome oficial Día del Trabayador Rural
Día de celebración 30 d'abril
[editar datos en Wikidata]

El Día del Trabayador Rural celébrase'l 30 d'abril de cada añu n'Uruguái a partir de la creación de por Llei Nᵘ19.000.

Orixe[editar | editar la fonte]

Na Llei Nᵘ19.000 el Senáu y la Cámara de Representantes de la República Oriental del Uruguái, axuntaos n'Asamblea Xeneral decreten:

Artículu 1º.- Declárase'l 30 d'abril de cada añu "Día del Trabayador Rural", como feriáu non llaborable pagu pa los trabayadores que desempeñen esa actividá.

Artículu 2º.- El Poder Executivu va entamar y va promocionar, mientres esi día, les actividaes y midíes necesaries destinaes a espublizar la importancia del llabor del trabayador rural nel nuesu país.

Esto asocedió na sala de sesiones de la Cámara de Senadores, en Montevideo el 6 de payares de 2012 siendo Alberto Couriel el presidente y Hugo Rodríguez Filippini el Secretariu.[1]

Historia del so festexu[editar | editar la fonte]

En 2014 nel recintu de la rural del Prado de Montevidéu, Uruguái, celébrase l'actu en conmemoración del 2° aniversariu del Día del Trabayador Rural, oportunidá na cual se nuclean unos noventa mil trabayadores del campu y asalariaos rurales celebrando'l so día. Esti sector llaboral arrexunta a alredor de 90 mil persones.

Esti día, establecíu por llei como feriáu non llaborable, conmemorar en víspores del Día Internacional de los Trabayadores, el primeru de mayu.

Esta xornada busca crear un espaciu d'alcuentru ente'l campu y la ciudá, según los organizadores, la Unión Nacional de Trabayadores Rurales y Allegaos (Unatra) y la central sindical PIT-CNT.

Ellí van faer conocer les condiciones llaborales y de vida de los trabayadores rurales, les conquistes, reivindicaciones, lluches y derechos.

El primeru de mayu, los trabayadores rurales van incorporar a los actos convocaos pola PIT-CNT.

El presidente José Mujica, considera que la participación de los trabayadores rurales constitúi "unu de los fechos más importantes d'esti primeru de mayu".

Transitando los gobiernos del Frente Ampliu, los trabayadores rurales dempués de 100 años, consiguieron el réxime de los ocho hores.[2]

Países nos que se celebra'l Día del Trabayador Rural[editar | editar la fonte]

  • Uruguái

Referencies[editar | editar la fonte]

  1. Poder Llexislativu. «Llei 19.000». Consultáu'l 19 de xunu de 2014.
  2. Telesur. «campu-de-uruguay-celebren-el so-dia-2997.html Trabayadores del campu d'Uruguái celebren el so día». Consultáu'l 19 de xunu de 2014.

Enllaces esternos[editar | editar la fonte]