Carapa guianensis

De Wikipedia
Saltar a navegación Saltar a la gueta
Carapa guianensis
Commons-emblem-notice.svg
 
Carapa guianensis
Andirobajovem.jpg
Carapa guianensis
Clasificación científica
Reinu: Plantae
Subreinu: Tracheobionta
División: Magnoliophyta
Clas: Magnoliopsida
Subclas: Rosidae
Orde: Sapindales
Familia: Meliaceae
Xéneru: Carapa
Especie: C. guianensis
Aubl.
Distribución
Distribución natural
Distribución natural
[editar datos en Wikidata]

Carapa guianensis Aubl., ye una especie de árboles pertenecientes a la familia de les Meliaceae.

Flor
Árbol nuevu

Hábitat[editar | editar la fonte]

Alcuéntrase en Costa Rica, Panamá y la cuenca del Amazones en Suramérica, principalmente en Bolivia y Brasil.

Descripción[editar | editar la fonte]

Algamen un tamañu d'hasta 40 m d'altor na cuenca del Amazones; produz una nuez de cuatro láu paecida a la castaña, de la cual estrayer un aceite, con delles propiedaes melecinales. La so producción tienen fines comerciales.

Usos[editar | editar la fonte]

La madera d'estes plantes ye importante d'altu valor comercial, según l'aceite que s'estrayi de los sos granes. N'efeutu, el nome común d'éstes, andiroba provién del Nheengatu nhandi rob, que significa "aceite amargoso". La Carapa guianensis produz unes granes que'l so aceite ye paecíu al aceite de neem (un plaguicida).

Propiedaes[editar | editar la fonte]

Principios activos: Granes: alcaloides (carapina a andirobina), taníns (12%), aceite esencial, estearina, oleina, margarina.[1]

Indicaciones: ye astrinxente, antidiarreico, vermífugo, tónicu, febrífugo, insectífugo, enfermedaes de la piel y reumatismu. Antisépticu, antiinflamatoriu, emoliente, cicatrizante. Úsase l'aceite de les granes, la corteza y les fueyes.[1]

Otros usos: L'aceite úsase industrialmente en llume y fabricación de xabón. Tamién s'usa como insecticida, en momificación.[1]

Taxonomía[editar | editar la fonte]

Carapa guianensis describióse por Jean Baptiste Christophore Fusée Aublet y espublizóse en Histoire des Plantes de la Guiane Françoise 2(Suppl.): 32, t. 387. 1775.[2]

Aceite de Andiroba[editar | editar la fonte]

L'aceite conteníu na andiroba almendra ye de color mariellu claru y desaxeradamente amargosu. Cuando se somete a una temperatura inferior a 25 ° C, se solidifica, dexando consistencia como la de vaselina. Contién sustances como la oleína, palmitine y la glicerina. Cuenta con antisépticu, antiinflamatoriu, cicatrizante y los insecticides. El xabón producíu a partir d'aceite de andiroba enfermedá de la piel de combate y tamién ye un bon empuste de mosquitos. Per otra parte, l'aceite tien un efeutu tónicu sobre'l pelo y tamién puede ser utilizáu como un aceite de masaxe.[3][4][5][6]

Los datos fisicoquímicos d'aceite de Andiroba
índiz Los valores del Referencia Unidad
Índice de refraición (40 ° C) - 1,47
Índiz de yodu gl2 65-75
Índiz de La saponificación mg KOH \ g 190-210
Densidá (15 ° C) g \ ltr 0.9261
Puntu de fusión ° C 22,0
Materia insaponificable % 3-5
Aceite de Andiroba

Composição acidos-graxos do oliu de andiroba[7]

Ácidos grasos Unidá composición
Ácidu palmítico % en pesu 25-32
Ácidu palmiotoleico % 0,8 a 1,5
Ácidu esteárico % en pesu de 6-13
Ácidu oleico % en pesu 45-58
Ácidu linoleico % de pesu 6-14
Enchida % 40
Insaturado % 60


Sinónimos
  • Amapa guinaensis (Aubl.) Steud.
  • Carapa latifolia Willd. ex C.DC.
  • Carapa macrocarpa Ducke
  • Carapa nicaraguensis C. DC.
  • Carapa slateri Standl.
  • Granatum guianense (Aubl.) Kuntze
  • Granatum nicaraguense (C. DC.) Kuntze
  • Guarea mucronulata C. DC.
  • Persoonia guareoides Willd.
  • Xylocarpus carapa Spreng.[2]

Nome común[editar | editar la fonte]

  • Español: andiroba, Andiroba-saruba, cedru machu, caoba bastarda, caoba del Brasil, Najesí, caobilla (Costa Rica).
  • Inglés: crabwood

Ver tamién[editar | editar la fonte]

Referencies[editar | editar la fonte]

  1. 1,0 1,1 1,2 «Carapa guianensis». Plantes útiles: Linneo. Consultáu'l 21 de payares de 2009.
  2. 2,0 2,1 «Carapa guianensis». Tropicos.org. Missouri Botanical Garden. Consultáu'l 3 de febreru de 2013.
  3. Roy, A., et al. “Limonoids: overview of significant bioactive triterpenes distributed in plants kingdom. Biol. Pharm. Bull. 2006; 29(2): 191-201.
  4. de Mendonca, F. A., et al. “Activities of some Brazilian plants against larvae of the mosquitu Aedes aegypti.” Fitoterapia. 2005 Dec; 76(7-8): 629-36.
  5. Silva, O. S., et al. “The use of andiroba Carapa guianensis as larvicide against Aedes albopictus.” J. Am. Mosq. Control Assoc. 2004 Dec; 20(4): 456-7.
  6. Miot, H. A., et al. “Comparative study of the topical effectiveness of the Andiroba oil (Carapa guianensis) and DEET 50% as repellent for Aedes sp.” Rev. Inst. Med. Trop. Sao Paulo. 2004 Sep-Oct; 46(5): 253-6.
  7. Vanessa Fernandes de Araújo, Andrea Camila Petry, Rosângela Martinez Echeverria, Eric Mariña Fernandes y Floriano Pastore Jr. Plantes da Amazônia pa Produção Cosmética, 2007.http://www.itto.int/files/itto_project_db_input/2202/Technical/2.2%20Plantes%20da%20Amaz%C3%B4nia%20pa%20produ%C3%A7%C3%A3o%20cosm%C3%A9tica.pd

Enllaces esternos[editar | editar la fonte]