Biblioteca de Celsu

De Wikipedia
Saltar a navegación Saltar a la gueta
Biblioteca de Celsu
Celsus-Bibliothek2.jpg
Situación
PaísBandera de Turquía Turquía
ProvinciaProvincia d'Esmirna
DistritoSelçuk
Coordenaes 37°56′21″N 27°20′27″E / 37.939138888889°N 27.34075°E / 37.939138888889; 27.34075Coordenaes: 37°56′21″N 27°20′27″E / 37.939138888889°N 27.34075°E / 37.939138888889; 27.34075
Biblioteca de Celsu is located in Turquía
Biblioteca de Celsu
Biblioteca de Celsu
Biblioteca de Celsu (Turquía)
Historia y usu
Construcción 135
Cambiar los datos en Wikidata
Fachada de la Biblioteca de Celsu.
Ábside interior central y nichos.
Arquitrabes, frisos y cornises coronen los salientes de la fachada.
Estatua de mármol de Celsu, orixinalmente nel nichu central del pisu cimeru de la Biblioteca, agora nel Muséu arqueolóxicu d'Istambul.

La Biblioteca de Celsu, n'Éfeso, Asia Menor (anguaño parte de Turquía), foi construyida n'honor a Tiberiu Xuliu Celsu Polemeanu (completada nel añu 135)[1] pol fíu de Celsu, Tiberiu Xuliu Águila Polemeanu (cónsul, añu 110). Celsu fuera cónsul nel añu 92, gobernador d'Asia nel añu 115, y un ciudadanu romanu de la rexón popular y adineráu.

La biblioteca construyóse p'almacenar 12 000 rollos y pa sirvir como tumba monumental pa Celsu. Nun yera costume que daquién se fixera soterrar nuna biblioteca o inclusive dientro de les llendes d'una ciudá, lo que foi un honor especial pa Celsu.

Historia[editar | editar la fonte]

L'edificiu tien importancia como unu de los escasos restos de lo que yera una biblioteca nos tiempos de l'anticua Roma. Tamién ye un exemplu de como les biblioteques públiques nun yá construyíense na mesma Roma, sinón a lo llargo de tol Imperiu romanu.

Ente los añu 1970 y 1978 realizóse una restauración importante qu'anguaño se considera como abondo fiel al edificiu históricu, nel que la fachada frontera sirve d'exemplu d'arquiteutura romana pública, ya inclusive sirve d'exemplu pa otres biblioteques peor calteníes d'otres zones del imperiu, porque ye posible que s'allugaren colecciones de lliteratura n'otres ciudaes romanes pa beneficiu de los estudiosos y de los viaxeros.

L'edificiu ye de planta única que da al este pa que, como dixo Vitruviu, beneficiara a los madrugadores. Ta construyida sobre una plataforma sobre nueve gradies, y con trés accesos. La entrada central ye más grande que les dos llaterales y toes elles tán afataes con ventanes asitiaes sobre'l cargaderu.

La biblioteca foi amburada polos godos nel 263.

Ver tamién[editar | editar la fonte]

Referencies[editar | editar la fonte]

  1. Molina Sánchez, César Antonio (2012). Donde la eternidad envejece. Círculo de Lectores. ISBN 978-84-672-5312-2.

Bibliografía[editar | editar la fonte]

Enllaces esternos[editar | editar la fonte]