Base Aérea de Batajnica

Coordenaes: 44°56′07″N 20°15′27″E / 44.9353°N 20.2575°E / 44.9353; 20.2575
De Wikipedia
Base Aérea de Batajnica
Aerodrom Batajnica
Аеродром Батајница
base aérea
IATA: BJY • OACI: LYBT
Llocalización
Coordenaes 44°56′07″N 20°15′27″E / 44.9353°N 20.2575°E / 44.9353; 20.2575
Base Aérea de Batajnica alcuéntrase en Serbia
Base Aérea de Batajnica
Base Aérea de Batajnica
Base Aérea de Batajnica (Serbia)
Altitú 86 m
Xestión Fuerza Aérea y Defensa Aérea Serbia (es) Traducir
Ciudá a la que sirve Belgráu
Cambiar los datos en Wikidata

La Base Aérea de Batajnica (serbiu: Aerodrom Batajnica, cirílicu: Аеродром Батајница) ye un aeropuertu de Serbia, asitiáu ente les ciudaes de Batajnica y Nova Pazova, a unos 20 km al noroeste de Belgráu. Ye una base militar de les Fuercies Armaes de Serbia, y l'únicu aeropuertu del país con dos pistes d'asfaltu.

Historia[editar | editar la fonte]

La construcción del aeropuertu militar empecipiar en 1947 y remató en 1951, añu en que foi inauguráu oficialmente. La so finalidá yera protexer a la ciudá de Belgráu en casu de cualquier ataque aereu. Batajnica allugaba'l 204º Reximientu de caces, el 138º Reximientu de Tresporte d'Aviación y otres unidaes de la Fuercia Aérea de Yugoslavia.

En 1999, mientres el bombardéu de la OTAN sobre Yugoslavia, l'aeropuertu foi bombardeado cuasi tolos díes, y sufrió graves daños.

En xunu de 2006, dos F-16, que formaben parte de la fuercia d'EE. XX. aparcada n'Europa, visitaron la base aérea de Batajnica. Yera la primer vegada dempués de más de 20 años qu'aviones norteamericanos de combate aterrizaben nun aeropuertu militar serbiu, lo que foi vistu como una renacencia de la cooperación militar ente los dos países.

L'aeropuertu utilizar con frecuencia pa salones d'aviación y esposiciones. Ye amás la sede de 22 aviones de combate MiG-21, 20 aeronaves d'ataque llixeru G-4 Super Galeb, 12 Utva 75 de formación básica y una serie d'aviones de carga militar y helicópteros de les Fuercies Aérees de Serbia.

Futuru aeropuertu[editar | editar la fonte]

Un MiG-29 de les Fuercies Aérees de Serbia, saliendo d'un hangar de la Base Aérea de Batajnica.
Un Yac-40, colos colores de la bandera de Serbia.

L'equipu de la Direición d'Aviación Civil visitó l'aeropuertu de Batajnica y formuló un plan coles reformes necesaries pal so usu como aeropuertu civil (compañíes aérees de baxu costu). En xineru de 2008, una de les 3 pistes d'aterrizaxe, que foi gravemente estropiada mientres los ataques de la OTAN, foi reconstruyida con esti fin.

Espérase que 670 millones de dinares sían invertíos pa faer del aeropuertu de Batajnica un conxuntu civil y militar. Nun primer momentu, l'aeropuertu va ser utilizáu p'aviones de carga, y darréu pa vuelos de pasaxeros. Unu de los motivos ye que munches compañíes prefieren utilizar l'Aeropuertu Constantino'l Grande de Niš primero que l'Aeropuertu de Belgráu-Nikola Tesla por cuenta de les sos menores tases. Tamién se suxure que la Base Aérea de Batajnica, una vegada que tea disponible pa usu civil, seya utilizáu como una alternativa pal aeropuertu de Belgráu por cuenta de les meyores condiciones climátiques.[1]

Serviciu[editar | editar la fonte]

L'aeropuertu ye utilizáu pola fuercia aérea serbia y por una escuela d'aviación. Ye la sede de la 204ª Base Aérea y del centru militar de pruebes de vuelu.

Escuadrones de la 204ª Base Aérea:

  • 101.lae (escuadrón de caces)
  • 252.mae (escuadrón mistu d'aviación)
  • 138.mtae (escuadrón mistu d'aviación)

Ver tamién[editar | editar la fonte]

Referencies[editar | editar la fonte]

Enllaces esternos[editar | editar la fonte]