Barcu de Mármole

De Wikipedia
(Redirixío dende Barcu de Mármol)
Palaciu de Branu, xardín imperial de Beixín
Patrimoniu de la HumanidáUNESCO
El Barcu de Mármol.
Llugar  China
Criterios Cultural: i, ii, iiiagu
Referencia 880
Inscripción 1998 (XXII Sesión)
Área Asia y Oceanía
Cambiar los datos en Wikidata
Vista fronteru.

El Barcu de Mármol (chinu: 石舫, pinyin: Shí Fǎng), tamién conocíu como Barcu de la Claridá y el Confort (Qing Yan Fǎng) ye un pabellón asitiáu nos xardinos del Palaciu de Branu en Beixín (República Popular China). El pabellón mide 36 m. de llargor y atópase na oriella noroeste del llagu Kunming, cerca del estremu oeste del Gran Corredor.

Foi alzáu per primer vegada en 1755,[1] mientres el reináu del emperador Qianlong. El pabellón orixinal taba formáu por una base de grandes bloques de piedra que sosteníen una superestructura de madera que siguía un diseñu tradicional chinu.[1]

El pabellón resultó destruyíu en 1860 por fuercies anglofrancesas, mientres la Segunda Guerra del Opiu.[1] Foi restauráu en 1893[1] por orde de la Emperatriz Viuda Cixí. Nesta restauración diseñó una nueva superestructura de dos pisos qu'incorporaba elementos de l'arquiteutura europea. Al igual que nel so predecesor la nueva superestructura ta fecha de madera pero la so pintura asonsaña'l mármol. Hai un gran espeyu en cada "cubierta" y a cada llau del barcu que sirve pa reflexar les agües del llagu y dar una impresión d'inmersión total nel mediu acuáticu amás de dexar contemplar el llagu en toes direiciones mientres se toma té. Ruedes de paletes d'imitación asitiaes a cada llau del pabellón faen que recuerde a un vapor de ruedes.[1] El pabellón tien un sofisticáu sistema de drenaxe qu'enría l'agua d'agua al traviés de cuatro pilares buecos. Finalmente l'agua ye refundiada al llagu pela boca de cuatro cabeces de dragón.

El diseñu en forma de barcu del pabellón puede debese a una cita de Wei Zheng, ministru de la dinastía Tang famosu polos sos sinceros conseyos. Dizse que-y comentó al emperador que "les agües que lleven el barcu pueden tamién entornalo", suxuriendo que la xente puede sofitar a un emperador pero tamién puede, de la mesma manera, baltalo [ensin referencies]. Teniendo esto en cuenta ye posible que l'Emperador Qianlong decidiera construyir el Barcu de Mármol sobre una sólida base de piedra pa indicar que la Dinastía Qing nun sería derrocada [ensin referencies].

El Barcu de Mármol ye vistu de cutiu como un elementu irónicu yá que el dineru usáu pa restaurar el Palaciu de Branu provieno sobremanera de fondos destinaos a la construcción d'una nueva armada imperial.[2] El dirixente del almirantazgo, el príncipe Chun, debía enforma de la so posición social lo mesmo que del so nomamientu a la Emperatriz Viuda, qu'adoptara al so fíu mayor por que se convirtiera nel Emperador Guangxu. Este foi'l motivu de que de xuru nun viera otra posibilidá que la d'aprobar felicidá malversación.

Referencies[editar | editar la fonte]

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 1,4 Aldrich, M. A. (2006). The Search for a Vanishing Beijing (n'inglés). Hong Kong University Press, páx. 296. Consultáu'l 2 de febreru de 2012.
  2. Graff, David A.; Higham, Robine (2002). A Military History of China. Westview Press, páx. 153. Consultáu'l 2 de febreru de 2012.

Enllaces esternos[editar | editar la fonte]