Atles saḥarianu

Coordenaes: 34°N 2°E / 34°N 2°E / 34; 2
De Wikipedia
(Redirixío dende Atles saharianu)
Atles saḥarianu
Alministración
Tipu d'entidá cordal
Xeografía
Coordenaes 34°N 2°E / 34°N 2°E / 34; 2
Puntu más altu Djebel Issa
Altitú media 2328 m
Demografía
Cambiar los datos en Wikidata

L'Atles saḥarianu[1] d'Arxelia ye la porción oriental de la cordal del Atles. Nun ye tan alto como'l Gran Atles de Marruecos, pero ye muncho más pimpanu que l'Atles Telliano que cuerre cerca de la mariña. El picu más altu de la gama ye'l Aissa 2.236 m (7.336 pies) d'altu Djebel.

L'Atles saḥarianu inclúi una serie de distancies curties: el Amour, Ksour y los montes de Ulad-Nail.

L'Atles del Saḥara ye una de les vastes pandos d'África, formada de roca base de l'antigua cubierta pol sedimentu de los mares pocu fondos y los depósitos aluviales.

Ente los ríos del Atles, l'Atles saḥarianu alimenta ramblas. Ente elles atopen les ramblas Chelif y Touil, llechos de los ríos que contién agua solamente mientres los periodos húmedos, respeutivamente, el drenaxe del Amour y rangos de Ulad-Nail del Atles saḥarianu.

Los montes del Atles subsaḥarianu marquen el llende norte del desiertu del Saḥara. Nestos montes pueden vese delles agües y afáense meyor a l'agricultura de la rexón. Güei la mayoría de la población de la rexón son bereberes Chaoui. Los montes fueron mientres enforma tiempu'l llar d'exiliaos espulsaos ​​de les rexones costeres fértiles.

Ver tamién[editar | editar la fonte]

Referencies[editar | editar la fonte]