Animatógrafu

De Wikipedia
(Redirixío dende Animatógrafo)

El Theatrograph o tamién conocíu como Animatógrafo, foi'l segundu proyeutor cinematográficu de Gran Bretaña y el primeru de 35mm de película. Foi inventáu por Robert W. Paul, que lo presentó'l 20 de febreru de 1896 nel Finsbury Technical College,[1] poco dempués que Birt Acres presentara'l primer proyeutor d'Inglaterra (Kinetic Lantern). Amás, foi representáu exactamente'l mesmu día que fueron proyeutaes les películes de Lumière per primer vegada en Londres.

R. W. Paul inventó'l Theatrograph dempués del ésitu del Quinetoscópio, creáu a partir de la invención d'Edison, debíu al encargu que dos empresarios d'orixe griegu -y havian fechu por que lo copiara.[2] L'ésitu del Animatógrafo inspirar pa contemplar les posibilidaes de proyeutar una imaxe en movimientu nuna pantalla. El proyeutor, poner de manifiestu per primer vegada al públicu na Sala d'Egipte a Picadilly, Londres. Acres ser perfeccionando a lo llargo de los años y llegó a vender más de 100 exemplares, unu d'ellos a Georges Méliès el 1896.[3]

Carl Hertz, un famosu magu americanu, salpó d'Inglaterra'l 29 de marzu de 1896 a bordu del veleru Royal Mail RMS Norman. Mientres el viaxe exhibió'l Theatrograph de Paul a los sos pasageros i tamién amosó les películes n'África del Sur y Austrália. Les proyeiciones n'África sel Sur fueron les primeres proyeiciones públiques d'imáxenes en movimientu nési país. Dempués de Austrália, Hertz llevó'l Theatrograph a Ceilan (Sri Lanka), India, China, Xapón y les islles Fixi y Hawaii.

L'usu del Theatrograph de Paul nes sales de música de tol país popularizaron el cinema pioneru a Gran Bretaña.

Llegada del Theatrograph a España[editar | editar la fonte]

El 1896 Erwin Rousby presentó'l Animatógrafo nel circu instaláu na plaza del Rei de Madrid (concretamente, nos xardinos de la casa de los siete chimenees). Como nos sos oríxenes, les películes exhibíes provienen de Londres, onde pueden vese la ponte de Black Frías, una ferrería, chinos fumando opiu o Loie Fuller baillando la dansa del banduyu.

El Theatrograph tuvo nel Parish hasta'l mes de xunetu que foi cuando lo treslladaron a Lisboa pa exhibilo, onde compitió col Cinematógrafu mediu añu.

El Animatógrafo nun tuvo tanto ésitu como'l Cinematógrafu de los Lumière, que llegó a Madrid unos díes dempués. Poro, el primeru en presentar les imáxenes en movimientu a la capital foi Edwin Rousby. Amás, nesi momentu, yá se taba probando d'incorporar soníu nes imáxenes y llegar a utilizar materiales cómo por casu llates p'asemeyar el soníu del mar.[4]

Referencies[editar | editar la fonte]