Agnes De Mille

De Wikipedia
Agnes De Mille
Vida
Nacimientu Harlem y Nueva York18 de setiembre de 1905[1]
Nacionalidá Bandera de Estaos Xuníos d'América Estaos Xuníos
Muerte Nueva York7 d'ochobre de 1993[2] (88 años)
Causa de la muerte accidente vascular cerebral
Familia
Padre William C. deMille
Madre Anna George de Mille
Hermanos/es Peggy George
Estudios
Estudios Universidá de California en Los Angeles
Universidá Estatal de California en Long Beach
Llingües falaes inglés[3]
Oficiu coreógrafa, baillarina, baillarina de balé, maestra de balé, direutora de teatruescritora
Premios
Miembru de Academia de les Artes y les Ciencies d'Estaos Xuníos
Club Heterodoxy (es) Traducir[4]
IMDb nm0210350
agnesdemilledances.com
Cambiar los datos en Wikidata

Agnes George De Mille (18 de setiembre de 1905Harlem y Nueva York – 7 d'ochobre de 1993Nueva York) foi una baillarina y coreógrafa d'Estaos Xuníos.

Biografía[editar | editar la fonte]

Primeros años[editar | editar la fonte]

De Mille nació en Harlem dientro d'una familia rellacionada con profesionales del teatru. El so padre William C. DeMille y el so tíu Cecil B. DeMille fueron direutores en Hollywood. Tamién foi nieta del economista Henry George. Primeramente quería ser actriz, pero díxose-y que nun yera 'abondo engraciada', polo que se dedicó a la danza.

Dende neña empecipiar na danza anque naquel tiempu considerábase más una afición qu'una opción profesional vidable. El so entamu nel aprendizaxe producir al xunise a les clases que se-y prescribieron a la so hermana menor pa correxir los sos pies planos.

A Agnes De Mille, sicasí, faltába-y flexibilidá y téunica y nun tener un cuerpu de baillarina, lo que llindaba entá más les sos posibilidaes.

Con estes condiciones, tuvo qu'aprender por si mesma viendo actuar les actrices de cine nos estudios. Fixo la so apaición en The Ragamuffin en 1916, que foi'l so primer trabayu. Gracies a les rellaciones del so padre, realizó la coreografía pa la película Cleopatra en 1934, a pesar de que'l so trabayu foi esaniciáu nel montaxe del filme.

De Mille graduar na UCLA na que yera miembru de la hermandá Kappa Alpha Theta y en 1933 treslladar a Londres pa estudiar nel Ballet de Marie Rambert.

Carrera[editar | editar la fonte]

De Mille empecipió la so collaboración col American Ballet Theatre en 1939, pero'l so primer trabayu significativu, Rodiu (1942) foi puestu n'escena pol Ballet Rusu de Montecarlu. A pesar de que De Mille prosiguió realizando coreografíes hasta casi'l momentu de la so muerte-- el so últimu ballet, The Informer, completar en 1992-- la mayoría de los sos últimos trabayos fueron retiraos del repertoriu de los ballets. Amás de Rodiu, otros dos ballets son interpretaos con regularidá: Three Virgins and a Devil (1934), adautación d'un cuentu de Giovanni Boccaccio, y Fall River Legend (1948), basáu na vida de Lizzie Borden.

Pol ésitu de Rodiu, De Mille foi contratada pa la coreografía de Oklahoma! (1943), que la so coreografía, en llugar de funcionar como un interludiu o un divertimento, como ye bien avezáu nes pieces de baille de les obres dramátiques o musicales, inicidía n'aspeutos clave de los problemes emocionales de la heroína de la obra. De Mille realizó la coreografía de más d'una docena d'otros musicales, ente los que cabo destacar Bloomer Girl (1944), Carousel (1945), Brigadoon (1947), Los caballeros clas prefieren rubies (1949), Paint Your Wagon (1951), Goldilocks (1957), y 110 in the Shade (1963).

Los ésitos de De Mille en Broadway treslladar al cine en Oklahoma! (1955)y Carousel. Sicasí, la versión de "Brigadoon" cuntaría cola coreografía de Gene Kelly. Sicasí, los sos dos especiales pa les series de TV Omnibus, The Art of Ballet (L'arte del ballet) y The Art of Choreography (L'arte de la coreografía) (dambes emitíes en 1956), fueron reconocíes de momentu como intentos importantes p'atraer l'atención del gran públicu a la danza seria.

La so afición pola interpretación xugó un importante papel na so coreografía. De Mille revolucionó'l teatru musical creando una coreografía que non solo daba respaldu a les dimensiones emocionales de los personaxes si non que pasaba por ser parte integral del argumentu.

En 1953, De Mille fundó'l Agnes de Mille Dance Theatre, que darréu tuvo la so continuidá nel Heritage Dance Theatre.

Vida personal[editar | editar la fonte]

De Mille casóse con Walter Prude en 1943. De Mille sufrió un infartu nel escenariu en 1975, del que se recuperó. Finó en 1993 d'un segundu ataque nel so apartamentu en Greenwich Village.

Legáu[editar | editar la fonte]

Ente los munchos gallardones inclúyense un “Tony Award”, la “Handel Medallion” pol so llogros nes artes (1976), y una mención honorífica del Centru Kennedy (1980).

De Mille foi mientres tola so vida amiga de la lleenda de la danza moderna Martha Graham. Autora de munchos llibros alrodiu de la danza, en 1992 publicó Martha: La Vida y l'Obra de Martha Graham (ISBN 0-679-74176-3), una biografía de 509 páxines en que'l so manuscritu tuvo trabayando mientres más de 30 años.

Referencies[editar | editar la fonte]

  1. Afirmao en: Gemeinsame Normdatei. Data de consulta: 28 abril 2014. Llingua de la obra o nome: alemán. Autor: Biblioteca Nacional d'Alemaña.
  2. Afirmao en: Internet Movie Database. Identificador IMDb: nm0210350. Data de consulta: 14 agostu 2015. Llingua de la obra o nome: inglés.
  3. Biblioteca Nacional de Francia. «autoridaes BNF» (francés). Consultáu'l 10 ochobre 2015.
  4. URL de la referencia: http://www.elisarolle.com/queerplaces/a-b-ce/Agnes%20de%20Mille.html.

Enllaces esternos[editar | editar la fonte]