Aeropuertu Internacional de Chennai

Coordenaes: 12°58′56″N 80°09′49″E / 12.982222222222°N 80.163611111111°E / 12.982222222222; 80.163611111111
De Wikipedia
Aeropuertu Internacional de Chennai
சென்னை பன்னாட்டு விமான நிலையம்
aeropuertu internacional, aeropuertu y aeródromu de tráficu comercial
IATA: MAA • OACI: VOMM
Llocalización
PaísBandera de India India
Estáu federáu Tamil Nadu
Distritu Kanchipuram
Asentamientu humanu Tirusulam (es) Traducir
Coordenaes 12°58′56″N 80°09′49″E / 12.982222222222°N 80.163611111111°E / 12.982222222222; 80.163611111111
Aeropuertu Internacional de Chennai alcuéntrase n'India
Aeropuertu Internacional de Chennai
Aeropuertu Internacional de Chennai
Aeropuertu Internacional de Chennai (India)
Altitú 15,8 m
Historia y usu
Dueñu Gobiernu de la India
Xestión Direición d'Aeropuertos de la India
Aeropuertu
Ciudá a la que sirve Chennai metropolitan area (en) Traducir
Vuelos
Web oficial
Cambiar los datos en Wikidata

L'Aeropuertu Internacional de Chennai (IATA: MAAOACI: VOMM) atopar en Meenambakkam, 7 km al sur de Madrás, India. Ye la tercera mayor puerta d'entrada internacional del país y el tercer aeropuertu por movimientos n'India dempués del Aeropuertu Internacional Chhatrapati Shivaji en Bombay y del Aeropuertu Internacional Indira Gandhi de Delhi,[3][4] y el principal centru d'operaciones aérees del Sur de la India, atendiendo cerca de 12 millones de pasaxeros en 2007 y atiende más de 50 aereollinies distintes. Ye tamién un centru d'operaciones de Jet Airways, Kingfisher, Air India y Paramount Airways. Ye tamién una importante instalación de receición de carga del país, tres Bombay.

Historia[editar | editar la fonte]

L'antigua terminal en Meenambakkam.

Chennai tien unu de los primeros aeropuertos n'India, y yera'l destín final del primer vuelu de Air India dende Bombay al traviés de Belgaum en 1954. La primera terminal de pasaxeros construyir nel llau nordeste del aeropuertu, nos suburbios de Meenambakkam. Un nuevu complexu terminal foi construyíu más al sur, cerca de Pallavaram onde se punxeron toles operaciones comerciales. L'antiguu edificiu terminal ye agora utilizáu como terminal de carga y ye la base de la compañía de mercancíes india Blue Dart.

Estructura[editar | editar la fonte]

Aeropuertu de Chennai de nueche.

L'aeropuertu internacional de Chennai consiste en trés terminales: L'antigua terminal Meenambakkam utilizar pa la carga, ente que'l nuevu complexu de terminal de pasaxeros cerca de Pallavaram ye utilizáu pa les operaciones de pasaxeros. El complexu terminal consiste en dos terminales: nacional ya internacional, interconectaes por una ponte, con oficines y un restorán. Anque'l complexu terminal ye una sola estructura, foi construyíu adulces, coles terminales Kamaraj y Anna añedíos en 1988 a la terminal presistente Meenambakkam.

La primer parte construyida foi la terminal internacional que dispón de dos fingers, siguida pola terminal doméstica con trés fingers. Dempués de completase la terminal doméstica, l'antigua terminal en Meenambakkam foi utilizada n'esclusiva a la carga. Apocayá la terminal internacional foi ampliada cola adición d'un nuevu bloque al sur con trés fingers. Anguaño, el nuevu bloque internacional ye utilizáu pa les salíes, ente que l'antiguu utilizar pa les llegaes.

L'aeropuertu tien l'honor de ser el primer aeropuertu del país certificáu cola ISO 9000, que recibió en 2001.

Datos y cifres[editar | editar la fonte]

Anguaño, l'aeropuertu Chennai remana unes 25 operaciones a la hora, colo que s'espera que nun s'encha hasta'l 2014-15. Sicasí, la capacidá mientres les hores punta va escosase muncho primero. La terminal internacional Anna atendió a 3.410.253 pasaxeros en 2007-08 y tien capacidá p'atender a tres millones de pasaxeros añales, colo que yá devasó la so capacidá de pasaxeros. Otramiente, la terminal doméstica Kamaraj, atendió a 7.249.501 pasaxeros en 2007-08, y tien capacidá p'atender a seis millones de pasaxeros añales. Poro, tien más demanda que la capacidá de que dispón. En total, nel aeropuertu de Chennai atender a 10.659.754 pasaxeros en 2007 - 08. L'aeropuertu remanó 270.608 tonelaes de carga en 2007 - 08.

Modernización y ampliación[editar | editar la fonte]

Vista aérea del aeropuertu de Chennai mientres 2004.

L'aeropuertu en Meenambakkam ta siendo preparáu pa la so modernización y ampliación. Los trabayos van ser efectuaos pola Direición d'Aeropuertos de la India ya inclúi la creación d'una pista paralela, cais de rodadura, plataformes de estacionamiento y nueves instalaciones d'atención de pasaxeros. Los llabores d'ampliación van suponer l'adquisición de terrenes nes árees amiestes. L'ampliación del aeropuertu esistente va efectuar en terrenes de Manapakkam, Kolapakkam, Kerugambakkam y Tharapakkam en Sriperumbudur dempués d'un resolución del secretariáu.

El gobiernu va dar sustancioses compensaciones a los dueños de les 947 viviendes d'esta zona y van ser reasitiaos. Esta reubicación va ser efectuada na primer fase de trabayos.

La modernización y reestructuración espérase que tenga un costu d'unos 2,350 millones de rupies, de los cualos el costu de construcción de pista, cais de rodadura y plataforma va suponer unos 1.100 millones de rupies, ente que'l costu de construcción de la terminal de pasaxeros, la terminal de carga, l'aparcamientu y la fachada van suponer una inversión de 1.250 millones de rupies.

Según los planes de modernización, la segunda pista va ser construyida sobre'l ríu Adyar por aciu l'usu d'una ponte. La pista va estender a lo llargo del ríu Adyar. Una ponte va ser construyíu sobre'l ríu p'afaer la pista y una cai de rodadura. Esto convierte al aeropuertu de Chennai, nel únicu aeropuertu internacional n'India que tenga una pista qu'escurra a lo llargo del ríu. Esta va ser la primer pista construyida sobre una ponte nel país. En Bombay namái un final de la pista ta sobre'l ríu Mithi. L'ampliación de la segunda pista va costar unos 430 millones de rupies y va ser completáu en 2010. [5]

El Metro de Madrás va tar concluyíu nel añu fiscal 2013-2014.[6]

Propuesta de nueva terminal integrada[editar | editar la fonte]

El diseñu ye un esfuerciu conxuntu de cuatro robles. Hargreaves Associates fixo'l diseñu de la zona tierra, Frederic Schwartz ye responsable del diseñu nes construcciones del llau tierra. The Creative Group van ser los arquiteutos llocales del proyeutu. El diseñu propuestu va coneutar colos elementos yá esistentes del diseñu de la terminal. Apocayá anuncióse que la nueva terminal tendría capacidá p'atender a 10 millones de pasaxeros y cuando tuviera integrada coles terminales yá esistentes podríen atendese 23 millones de pasaxeros al añu. El nuevu edificiu terminal espérase que tenga un espaciu de 140.000 metros cuadraos con 140 mostradores de facturación y sesenta puestos de control de pasaportes y los dos pistes van tar coneutaes ente elles por una cai de rodadura. La nueva terminal integrada va tener un serviciu de tresporte ente módulos llamáu Flyover Travelator que va coneutar la terminal doméstica y l'internacional que tán dixebraes por un quilómetru de distancia. Amás va tener una carretera elevada y un túnel per debaxo pa percorrer la distancia a cuerpu, y, que se llamen Walkalators[7]

Los detalles del diseñu de les pistes tán en manes de la Direición d'Aeropuertos d'India, ente que les compañíes d'arquiteutura van llindar al diseñu d'edificios nel llau tierra. Tol diseñu foi entamáu pa caltener dos "xardinos sostenibles" y teyaos con forma d'ala que van ayudar a recoyer les agües y convertise en parte del xardín.[8]

Propuesta de nuevu complexu de carga integráu[editar | editar la fonte]

Un complexu de carga integráu va ser construyíu nel complexu de carga del aeropuertu de Chennai. El complexu va ser construyíu, por un costu de 145 millones de rupies, en 15 meses. Mientres la planta baxa va midir 21.000 metros cuadraos, la primer planta va ser construyida en 12.100 metros cuadraos. La nueva edificación va ser construyida puramente p'actividaes importantes. Una vegada que los trabayos tean concluyíos, el sistema d'almacenaxe y recoyida automática va ser instaláu. Va Tener un costu de 75 millones de rupies.[9]

Datos[editar | editar la fonte]

Un Air Mauritius vistu dende'l mirador.
Un 737 Next Generation de Air India Express preparáu pa desapegar del aeropuertu internacional de Chennai.
  • En 2007-08, l'aeropuertu atendió 115.865 operaciones y la so capacidá d'operaciones nun se va encher hasta'l 2014-15.
  • L'aeropuertu puede atender unes 25 operaciones per hora y tres l'ampliación, l'aeropuertu nun va tener mieu d'una hipotética saturación en 2014-15, nin de l'apertura d'un nuevu aeropuertu, l'aeropuertu Greenfield.
  • La AAI considera construyir una nueva terminal doméstica y dexar l'usu de les pistes cruciaes simultáneamente. Estos elementos van llegar na mayoría de casos, en 2015.

Nuevu aeropuertu Greenfield[editar | editar la fonte]

M. Karunanidhi, primer ministru, anunció la creación d'un nuevu aeropuertu greenfield en Sriperumbudur y Tiruvallur, independientemente de les ampliaciones del aeropuertu de Meenambakkam.

L'aeropuertu greenfield va ocupar 3,486.66 acres (14.1100 km²), mientres l'ampliación del aeropuertu de Chennai va facer en 1,069.99 acres (4.3301 km²) con un costu envaloráu de 2.000 millones de rupies.

Primeramente los trabayos del nuevu aeropuertu van correr al cargu de la Direición d'Aeropuertos d'India (AAI). Sicasí, l'aeropuertu greenfield airport, según M. Karunanidhi, va ser desenvueltu so mandu públicu-priváu.

L'aeropuertu greenfield va tener cuatro pistes. Ente les compañíes comenenciudes n'invertir nel aeropuertu tán Singapore Changi Airport, Macquarie Group, GMR Group, GVK Industries Ltd. y Tata Group.

Praful Patel, ministru d'aviación civil, hai clarificado que “AAI nun pinta nada nel desarrollu del aeropuertu greenfield, cerca de Chennai”.

El nuevu aeropuertu podría concluyise en 28 meses, tan llueu empiecen los trabayos d'obra.

Tresportes[editar | editar la fonte]

L'aeropuertu ta asitiáu xunto a la transitada Autovía Nacional 45 y tamién dispón d'una estación de trenes (Tirusulam) de la rede de trenes urbanos. El Metro de Chennai) tamién va xunir l'aeropuertu con otros llugares importantes en Chennai.

Aereollinies y destinos[editar | editar la fonte]

Les operaciones de vuelu de cabotaxe efectuar dende la terminal doméstica Kamaraj (KDT), mientres la terminal internacional Anna (AIT) destinar a vuelos internacionales. L'antigua terminal en Meenambakkam ye utilizada pa operaciones de carga.

Terminal Kamaraj (Doméstica)[editar | editar la fonte]

Aereollinia qu'operar na terminal doméstica
Aereollinies Destinos|
Air India Rexonal Delhi, Visakhapatnam
Indian Airlines Bangalore, Delhi, Hyderabad, Calcuta, Madurai, Bombay, Port Blair, Trichy
IndiGo Airlines Ahmedabad, Bangalore, Delhi, Goa, Hyderabad, Jaipur, Calcuta, Bombay, Pune
Jet Airways Ahmedabad, Bangalore, Kochi, Coimbatore, Delhi, Hyderabad, Calcuta, Madurai, Bombay, Pune, Trivandrum
JetLite Delhi, Bombay, Visakhapatnam
Paramount Airways Ahmedabad, Bangalore, Kochi, Coimbatore, Goa, Hyderabad, Madurai, Pune, Trichy, Trivandrum
SpiceJet Ahmedabad, Bagdogra, Coimbatore, Delhi, Hyderabad, Jaipur, Kolkata, Bombay, Pune

Terminal Anna (Internacional)[editar | editar la fonte]

Aereollinies qu'operen na terminal internacional
Aereollinies Destinos
Air Arabia Sharjah
Air India Dammam
Air India
operáu por Indian Airlines
Bombay
Air India Express Colombo, Dubái, Hyderabad, Kuala Lumpur-Sepang, Kuwait, Sharjah, Singapur, Trichy
Air Mauritius Mauricio
British Airways Londres-Heathrow
Cathay Pacific Hong Kong
Emirates Dubái
Etihad Airways Abu Dhabi
Gulf Air Baréin
Indian Airlines Bangkok-Suvarnabhumi, Calicut, Kochi, Colombo, Dubái, Goa, Kuala Lumpur-Sepang, Kuwait, Bombay, Mascate, Sharjah, Singapur, Trichy, Trivandrum
Jet Airways Bruxeles, Colombo, Dubái (empieza'l 23 d'abril), Kuala Lumpur-Sepang, Nueva York-JFK, Singapur
JetLite Colombo
Kingfisher Airlines Colombo
Kuwait Airways Kuwait
Lufthansa Fráncfor del Meno
Malaysia Airlines Kuala Lumpur-Sepang
Oman Air Mascate
Qatar Airways Doha
Saudi Arabian Airlines Yeda, Riyad, Dammam
Singapore Airlines Singapur
Sri Lankan Airlines Colombo
Thai Airways International Bangkok-Suvarnabhumi, Dubái
Tiger Airways Singapur

Terminal de carga[editar | editar la fonte]

Aereollinies de carga nel aeropuertu de Chennai
Air India Cargu Air France Cargo
Atles Air Alitalia
Blue Dart Aviation British Airways World Cargo
Champion Air Cathay Pacific Airways Cargo
Qatar Airways Cargo DHL
Etihad Crystal Cargo Emirates Sky Cargu
FedEx Express Euru Cargo Air
Gemini Air Cargo Flyington Freighters
Great Wall Airlines Global Supply Systems
Korean Air Cargo Jett8 Airlines Cargo
MASkargo Lufthansa Cargo
Singapore Airlines Cargo Polar Air Cargo
Sri Lankan Airlines Cargo

Instalaciones de caltenimientu[editar | editar la fonte]

Aereollinies que tienen instalaciones de caltenimientu en Chennai
Aereollinies
Air India
Indian Airlines
Jet Airways
Kingfisher Rede
Paramount Airways
SpiceJet

Ver tamién[editar | editar la fonte]

Referencies[editar | editar la fonte]

Enllaces esternos[editar | editar la fonte]