Añu Internacional de la Cristalografía

De Wikipedia
Artículu revisáu
Añu Internacional de la Cristalografía
Periodu de celebración 2014
Llugar de celebración Añu Internacional
[editar datos en Wikidata]

L'Asamblea Xeneral de les Naciones Xuníes decide proclamar 2014 Añu Internacional de la Cristalografía.

Celebración[editar | editar la fonte]

El 3 de xunetu de 2012 l'Asamblea Xeneral de les Naciones Xuníes na Resolución 66/284 decide proclamar 2014 Añu Internacional de la Cristalografía.[1]

La cristalografía dio forma a la hestoria del sieglu 20
L'añu 2014 foi proclamáu Añu Internacional de la Cristalografía. Fai exautamente un sieglu, afayóse que los rayos X podríen usase pa "ver" la estructura de la materia d'una manera non intrusiva. Anguaño, la cristalografía de rayos X convirtióse na téunica principal pal estudiu de la estructura de la materia a nivel atómicu o molecular.
L'Añu Internacional conmemora'l centenariu del descubrimientu de la cristalografía de rayos X, gracies a los trabayos de William Henry Bragg, William Lawrence Bragg y Max von Laue.
Fixo una contribución vital pa la nuesa comprensión de les bases de la vida mesma especialmente al traviés de la obra de Francis Crick y James Watson, quien, con una pervalible contribución de la cristalógrafa Rosalind Franklin, reveló hai unos 60 años que la estructura del ADN yera una doble héliz. Nos postreros 50 años, les estructures de más de 90.000 molécules biolóxiques foron revelaes por cristalógrafos, con grandes ramificaciones pal cuidu de la salú.
Anguaño, la cristalografía sofita toles ciencies
Constitúi la columna vertebral d'una amplia gama d'industries, incluyendo la farmacéutica, la agroalimentaria, l'aeronáutica, la informática, la minería y les ciencies espaciales. Ye esencial pal desarrollu de cuasi tolos nuevos materiales.

Referencies[editar | editar la fonte]

Ver tamién[editar | editar la fonte]

Enllaces esternos[editar | editar la fonte]