The English Patient

De Wikipedia
The English Patient
Datos
Títulu orixinal The English Patient (en)
Xéneru cine románticu[1], cine bélicu[1], cine dramáticu[1], analepsis en el cine (es) Traducir, película basada nuna novela y cine de espionaje (es) Traducir[2]
País d'orixe Reinu Xuníu y Estaos Xuníos
Estrenu 1996
27 febreru 1997 (Alemaña)
Idioma orixinal inglés, árabe[4], alemán[4] y italianu[4]
Duración 162 min
Llugar de la narración Italia[2] y África del Norte[2]
Rodaxe Venecia y Tunicia
Color en color
Ficha téunica
Direición Anthony Minghella[1]
Producción Saul Zaentz[5]
Productor executivu Harvey Weinstein[4], Scott Greenstein[4] y Bob Weinstein (es) Traducir[4]
Guión Anthony Minghella
Michael Ondaatje
Música Gabriel Yared
Fotografía John Seale[2]
Edición Walter Murch
Diseñador de producción Stuart Craig
Repartu Ralph Fiennes[6], Juliette Binoche[7], Willem Dafoe[7], Kristin Scott Thomas[7], Naveen Andrews[8], Colin Firth[8], Julian Wadham[8], Jürgen Prochnow[8], Nino Castelnuovo[8], Kevin Whately[8], Torri Higginson[8], Clive Merrison[8], Hichem Rostom[8], Geordie Johnson[8], Liisa Repo-Martell[8] y Peter Rühring[8]
Ver llista completa
Compañíes
Productora Miramax[9] y The Saul Zaentz Company (en) Traducir[9]
Distribuidora Miramax y Vudu (es) Traducir
Recaldación 232 000 000 $ (mundial)
Premios y nominaciones
Premios
Nominaciones
Calificaciones
CNC tolos públicos[12]
FSK FSK 12
Medierådet Prohibited for children under 16 (en) Traducir[13]
Enllaces esternos
Ficha n'IMDb
Ficha en FilmAffinity
Web oficial
Cambiar los datos en Wikidata

The English Patient ye una película británica de 1996, dirixida por Anthony Minghella, basada na novela del mesmu títulu de Michael Ondaatje, y ambientada mientres la Segunda Guerra Mundial. Foi la película más premiada na gala de los Premiu Óscar d'esi añu, con un total de 9 estauínes de 12 candidatures, y un gran ésitu de taquilla. Se filmó en Tunicia ya Italia.

Argumentu[editar | editar la fonte]

La película ta ambientada na Segunda Guerra Mundial y cunta la hestoria d'un home gravemente quemáu, a quien solo se conoz como «el paciente inglés», que ta siendo atendíu por Hana (Juliette Binoche), una enfermera francu-canadiense nun monesteriu italianu abandonáu. El paciente ye ronciegu a revelar información personal y solo al traviés d'una serie de flashbacks puede aportase al so pasáu. Adulces revélase qu'él ye en realidá un cartógrafu húngaru, el conde László Almásy (Ralph Fiennes), que taba realizando un mapa del Desiertu d'El Sáḥara y que'l so romance con una muyer casada, Katharine Clifton (Kristin Scott Thomas), n'última instancia llevólu a la so situación actual. A midida que el paciente recuerda más, David Caravaggio (Willem Dafoe), un exoperativo del serviciu d'intelixencia canadiense y formáu como lladrón, llega al monesteriu. Caravaggio perdió los sos pulgares mientres yera entrugáu por un oficial del exércitu nazi y adulces desvélase que se trataba de les aiciones del paciente les qu'acarretaren la so tortura. Amás de la hestoria del paciente, la película dedica tiempu a Hana y al so romance con Kip (Naveen Andrews), un zapador indiu d'orixe sij nel exércitu británicu. Por cuenta de los diversos acontecimientos del so pasáu, Hana cree que cualesquier que s'avera a ella ye probable que muerra, y la posición de Kip como desactivador de bombes, fai que'l so romance tea llenu de tensiónante.

Na primer fase, ambientada na década de 1930, el conde húngaru de la baxa nobleza Laszlo de Almásy ye colíder d'una espedición arqueolóxico y topográfico de la Real Sociedá de Xeografía n'Exiptu y Libia. Él y el so compañeru inglés Madox son académicos de corazón y tienen de desenvolver los sos llabores metanes les turbulencias polítiques europees. Nel entamu de la película, el matrimoniu de los Clifton, Geoffrey (Colin Firth) y Katherine xunir a la espedición apurriendo un arrogante apurra económicu y animando abondo l'espíritu del grupu. El conde quédase prindáu de la formosa y refinada Katherine. Como Geoffrey ta de cutiu lloñe del grupu n'otros asuntos, surde una aventura ente dambos. Los últimos meses antes del empiezu de la guerra van traer un gran llogru arqueolóxicu: el descubrimientu fechu pol conde de la "Cueva de los Nadadores", una antigua cueva subsaḥariana decorada con "figures de natación", pintures que daten de tiempos prehistóricos. Nesta parte de la película, el romance ente Katherine y el conde desenvolver en tola so plenitú, pero depués esmorezse aparentemente. Katherine siéntese culpable pola so infidelidá, ente que'l conde amuesa una racha de celos xunto con un desequilibriu que depués-y escuerre.

La seronda de 1939 y la guerra lleven toa escavación na cueva al so fin, y obliguen a Madox y al conde a tomar caminos separaos. Mentanto, Geoffrey Clifton afayó l'aventura de la so esposa, y busca una vengación repentino y dramático: un accidente col so avión, con Katherine a bordu, nel campamentu del conde nel desiertu. L'accidente mata a Geoffrey nel actu, manca gravemente a Katherine, y a pesar de qu'intenta acabar cola vida del conde, nun lo llogra. Almasy iguar pa llevar a Katherine al abellugu de la Cueva de los Nadadores, dexar con comida, agua, una llinterna y una foguera, y depués empieza'l so abrasador viaxe de tres díes a cuerpu a la ciudá más cercana en busca d'ayuda. La ciudá ta en manes del exércitu británicu y el conde, amoriáu y deshidratado, col so nome non inglés, nun ye capaz d'esplicar de forma coherente a los funcionarios l'accidente d'avión y la difícil situación de Katherine. Nel so llugar, pierde los estribos mientres l'interrogatoriu, polo que lo meten na cárcel militar. Unviar encadenáu a un tren escontra'l norte de Bengasi, escápase, atópase detrás de les llinies d'África Korps y rápido axusta intercambiar los sos mapes del desiertu colos alemanes por gasolina pa l'avioneta de Madox, un De Havilland Tiger Moth que dexara cerca del llugar de la so espedición arqueolóxica. Nel momentu que torna a la cueva, Katherine ta muerta y el conde tar del tou, menos nun sentíu físicu. Iguar p'asitiar el cuerpu de Katherine nel avión y desapiega. Confundiendo'l Tiger Moth con un avión de reconocencia de la RAF, una batería alemán antiaéreo dispara y balta nel desiertu l'avión que Almasy pilota. Anque horriblemente quemáu, entá vive, y ye rescatáu por miembros de la tribu beduina.

La segunda fase de la película treslladar a Italia y los últimos meses de la guerra. El conde yá ye un paciente inválidu, y totalmente dependiente nesi momentu de la morfina y el cuidu de la so enfermera francu-canadiense Hana, dixebrada de la so unidá médico y establecío nun monesteriu italianu, maltratáu pero formosu. Esi llugar convertir nel puntu focal de los filos argumentales, más dellos nuevos y dalgunos ensin terminar de la fase del norte d'África, con temática en redol al amor, l'azar y el telón de fondu de la guerra. Hana vio a un noviu y a una amiga enfermera morrer na campaña d'Italia y pregúntase si la so rellación con un teniente británicu-indiu va romper el so ciclu d'amor y de dolor o si a cencielles va siguir. Un visitante de la villa, llamáu Caravaggio ta buscando al conde desfigurado qu'él cree que xuega un papel nel so maltrecha dómina n'Exiptu y Libia. Pero Caravaggio, ensin dase cuenta, zarapica colos restos del triángulu amorosu conde-Katherine-Geoffrey, ente 1940-42. Perdió los dos pulgares nun interrogatoriu horrible a manes de los nazis y dende entós escorrió y matáu a los qu'él considera responsables del so destín. Él cree que'l conde yera parte d'una rede d'espionaxe ya intriga nel desiertu y sabe qu'axustó mapes colos alemanes. Caravaggio enfrentar al conde cola noticia del suicidiu de Madox y postula que'l conde mató a los Cliftons. Solo un completu rellatu na villa sobre l'accidente de los Cliftons y el tratu del conde de los mapes colos alemanes pa recuperar a Katherine lleva a Caravaggio a la comprensión y el perdón.

Hana tamién atopa reconciliación a la fin de la película. El so llugarteniente sobrevive a un alcuentru cola muerte nel últimu día de la guerra y l'esperanza nel amor resurde. El conde pide una sobredosis de morfina, pola que muerre a manes de Hana.

Una de les escenes más memorables asitia a Hana allumando por aciu una antorcha unos frescos d'una capiya. Esti ciclu de frescos, Lleenda de la cruz, atópase na capiya Bacci de la Basílica de San Francisco, en Arezzo, Toscana, Italia, y fueron pintaos por Piero della Francesca.

Repartu[editar | editar la fonte]

Premios[editar | editar la fonte]

Fecha Premiu Categoría Receptor(ye) Resultancia
1997 Premiu Óscar[14] Meyor película Ganadora
Meyor direutor Anthony Minghella Ganador
Meyor actriz Kristin Scott Thomas Nomada
Meyor actriz de repartu Juliette Binoche Ganadora
Meyor actor Ralph Fiennes Nomáu
Meyor guión adautáu Anthony Minghella Nomáu
Meyor banda sonora orixinal (drama) Gabriel Yared Ganadora
Meyor fotografía John Seale Ganadora
Meyor direición artística Stuart Craig, Stephenie McMillan Ganadora
Meyor montaxe Walter Murch Ganadora
Meyor soníu Walter Murch, Mark Berger,
David Parker, Christopher Newman
Ganadora
Meyor diseñu de vestuariu Ann Roth Ganadora
1997 Premios BAFTA[15] Ganadora
Premiu David Lean a la meyor direición Anthony Minghella Nomáu
Meyor actor Ralph Fiennes Nomáu
Meyor actriz Kristin Scott Thomas Nomada

Juliette Binoche

Ganadora

Anthony Minghella

Ganador
Meyor fotografía John Seale Ganadora

Gabriel Yared

Ganadora

Ann Roth

Nomada

Walter Murch, Mark Berger,
David Parker, Christopher Newman

Nomada

Walter Murch

Ganadora
Meyor diseñu de producción Stuart Craig Nomada

Fabrizio Sforza, Nigel Booth

Nomada
1997 Berlinale[16] Nomada
Osu de Plata a la meyor actriz Juliette Binoche Ganadora
1996 Boston Society of Film Critics[17]

John Seale

Ganadora
1997 British Society of Cinematographers[18]

John Seale

Nomada
1997 Chicago Film Critics Association[19] Meyor actriz Juliette Binoche Nomada

John Seale

Ganadora
1997 Premiu Chlotrudis[20]

Juliette Binoche
(xunto con Mary Tyler Moore)

Ganadora

Naveen Andrews

Nomáu
1998 Premiu César[21] Nomada
1997 Premios del Cine Européu[22][23] Nomada
Meyor actriz Juliette Binoche Ganadora
Meyor fotografía John Seale Ganadora
1997 Florida Film Critics Circle[24]

John Seale

Ganadora
1997 Globos d'Oru[25] Meyor película (drama) Ganadora
Meyor direutor Anthony Minghella Nomáu
Meyor actor Ralph Fiennes Nomáu
Meyor actriz Kristin Scott Thomas Nomada

Juliette Binoche

Nomada
Meyor guión Anthony Minghella Nomáu
Meyor banda sonora orixinal Gabriel Yared Ganadora


Referencies[editar | editar la fonte]

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 URL de la referencia: http://www.imdb.com/title/tt0116209/. Data de consulta: 8 abril 2016.
  2. 2,0 2,1 2,2 2,3 2,4 URL de la referencia: https://www.europeanfilmawards.eu/en_EN/film/the-english-patient.5441. Direición web d'archivu: https://web.archive.org/web/20200412014006/https://www.europeanfilmawards.eu/en_EN/film/the-english-patient.5441. Data de consulta: 20 abril 2020.
  3. «Internet Movie Database» (inglés). Consultáu'l 14 abril 2017.
  4. 4,0 4,1 4,2 4,3 4,4 4,5 Afirmao en: Google Freebase Data Dump. Editorial: Google.
  5. Afirmao en: Internet Movie Database. Identificador IMDb: tt0116209. Data de consulta: 20 abril 2020. Llingua de la obra o nome: inglés.
  6. URL de la referencia: http://www.filmaffinity.com/en/film130270.html. Data de consulta: 8 abril 2016.
  7. 7,0 7,1 7,2 URL de la referencia: http://www.metacritic.com/movie/the-english-patient. Data de consulta: 8 abril 2016.
  8. 8,00 8,01 8,02 8,03 8,04 8,05 8,06 8,07 8,08 8,09 8,10 8,11 URL de la referencia: http://www.cinematografo.it/cinedatabase/film/il-paziente-inglese/34886/. Data de consulta: 8 abril 2016.
  9. 9,0 9,1 9,2 9,3 9,4 URL de la referencia: https://www.europeanfilmacademy.org/1997.95.0.html. Direición web d'archivu: https://web.archive.org/web/20190624111932/https://www.europeanfilmacademy.org/1997.95.0.html. Data de consulta: 11 avientu 2019.
  10. Afirmao en: Box Office Mueyo. Data de consulta: 7 marzu 2019. Llingua de la obra o nome: inglés.
  11. 11,0 11,1 URL de la referencia: https://www.europeanfilmacademy.org/European-Film-Awards-Winners-1997.76.0.html. Direición web d'archivu: https://web.archive.org/web/20180312083520/https://www.europeanfilmacademy.org/European-Film-Awards-Winners-1997.76.0.html. Data de consulta: 11 avientu 2019.
  12. URL de la referencia: https://www.cnc.fr/professionnels/visas-et-classification/91666.
  13. Afirmao en: Filmografía Nacional Danesa.
  14. «The 69th Academy Awards (1997)» (inglés). The Academy of Motion Picture Arts & Sciences. Consultáu'l 18 d'agostu de 2011.
  15. «Film Nominations 1996» (inglés). BAFTA. Consultáu'l 18 d'agostu de 2011.
  16. «Prizes & Honours» (alemán, inglés). Berlinale. Consultáu'l 18 d'agostu de 2011.
  17. «BSFC past winners» (inglés). BSFC. Consultáu'l 18 d'agostu de 2011.
  18. «BSC Best Cinematography Award» (inglés). British Society of Cinematographers. Consultáu'l 18 d'agostu de 2011.
  19. «9th Annual Chicago Film Critics Awards» (inglés). Chicago Film Critics Association. Consultáu'l 18 d'agostu de 2011.
  20. «1997, 3rd Annual Awards» (inglés). Chlotrudis Society. Consultáu'l 18 d'agostu de 2011.
  21. «23ème cérémonie des César» (francés). César du cinema. Consultáu'l 18 d'agostu de 2011.
  22. «1997 - The winners» (inglés). European Film Academy. Consultáu'l 18 d'agostu de 2011.
  23. «1997 - The nominations» (inglés). European Film Academy. Consultáu'l 18 d'agostu de 2011.
  24. «FFCC Award Winners» (inglés). Florida Film Critics Circle. Archiváu dende l'orixinal, el 28 de xunu de 2012. Consultáu'l 18 d'agostu de 2011.
  25. «The English Patient» (inglés). HFPA. Consultáu'l 18 d'agostu de 2011.

Enllaces esternos[editar | editar la fonte]