Llista de reis de Portugal

De Uiquipedia
Saltar a: navegación, buscar

Llista de los Reis de Portugal

Casa
Rei de Portugal
Nome

Nacíu
Muertu
Comentariu
dende
ta
Dinastía Capetiana

Casa de Borgoña

1093 1112
Henrique de Borgoña
1069 1112 Conde de Portugal
1139 1185 Alfonsu I de Portugal El Conquistador
1109 1185 Autoprocramóse 1er rei de Portugal
1185 1211 Sanchu I de Portugal El Poblador
1154 1211  
1211 1223 Alfonsu II de Portugal El Gordu
1185 1223
1223 1248 Sanchu II de Portugal El Capelu
1207 1248
1248 1279 Alfonsu III de Portugal El Boloñés
1210 1279
1279 1325 Dionisiu I de Portugal El Llariegu
1261 1325 Rei de los Algarves en 1263
1325 1357 Alfonsu IV de Portugal El Bravu
1291 1357
1357 1367 Pedru I de Portugal El Xusticieiru
1320 1367
1367 1383 Fernandu I de Portugal El Fermosu
1345 1383

1383
1385
Interregnu
Dinastía Capetiana

Casa d'Avís
1385 1433 Xuan I de Portugal El de Bona Memoria
1357 1433 Gran Maestre de la Orden d'Avís
1433 1438 Eduardo I El Falador
1391 1438
1438 1481 Alfonsu V de Portugal L'Africanu
1432 1481
1481 1495 Xuan II El Príncipe

Perfeutu

1455 1495
1495 1521 Manuel I El Venturosu
1469 1521
1521 1557 Xuan III El Piadosu
1502 1557
1557 1578 Sebastián I El Desexáu
1554 1578 Desapaecíu en combate
1578 1580 Henrique I El Castu
1512 1580 "El cardenal de Portugal"
1580 Antoniu I El Pretendiente 1531 1595 Prior de Crato; de 1580 a 1583 reinó nes Azores

1580
Guerra de Sucesión de Portugal.
Dinastía

Hispano-Austríaca

Casa d'Habsburgo

1580 1598 Felipe I El Prudente
1527 1598 Rei de España (Felipe II) en 1556
1598 1621 Felipe II El Piadosu
1578 1621 Rey d'España (Felipe III) y de Portugal de 1598 a 1621
1621 1640 Felipe III El Grande
1605 1665 Rey d'España (Felipe IV) de 1621 a 1665

1640

Sublevación anti-española de Portugal en 1640. La Casa Ducal de Bergancia llega al tronu de Portugal.

Dinastía Capetiana

Rama Natural de Avís

Casa de Bergancia

1640 1656 Xuan IV El Restaurador
1604 1656 6u Duque de Bergancia
1656 1667 Alfonsu VI El Vitoriosu
1643 1683
1683 1706 Pedru II El Pacíficu
1648 1706 Rexente de Portugal en 1667-1683
1706 1750 Xuan V El Magnánimo
1689 1750
1750 1777 Xosé I El Reformador
1714 1777
1777 1816 María I La Piadosa
1734 1816
1777 1786 Pedru III
1717 1786 Rei consorte
1799 1816 Rexencia del Infante Xuan de Portugal, Príncipe de Beira
1807 1813

Guerras Napoleónicas. Invasión ya ocupación francesa de 1807 a 1810.

1816 1826 Xuan VI El Clemente
1767 1826 Rexente de 1799 a 1816
1826 1826 Pedru IV El Rei Soldáu
1798 1834 Pedru I comu emperador de Brasil de 1822 a 1831 
1826 1828 María II La Educadora
1819 1853
1828 1834 Miguel I L'Absolutu
1802 1866
1832 1834 Guerra Civil Portuguesa.
1834 1853 María II La Educadora
1819 1853
1837 1853
Fernandu II
1816 1885 Príncipe de Saxonia-Coburgu-Gotha. Rei consorte dende 1837

Dinastía de Wettin


Casa de Saxonia-Coburgu-Gotha

1853 1861 Pedro V L'Esperanzáu
1837 1861 de Saxonia-Coburgu-Gotha y Bergancia
1861 1889 Luis I El Popular
1838 1889
1889 1908 Carlos I El Diplomáticu
1863 1908
1908
Luis II
1887 1908 Príncipe de Beira. Sobreviviu a so padre por 20 minutos
1908 1910 Manuel II El Patriota 1889 1932  
Dende 1910 Portugal ye una república