Llista de les artes marciales de China

De Uiquipedia
Saltar a: navegación, buscar
Artes marciales de China
Shaolinsi.JPG
Llista de les artes marciales de China
Términos
Llugares históricos
Personaxes históricos
Figures llexendaries
Rellacionáu

Los cientos de diferentes escueles y estilos de les artes marciales de China son llamaos en conxuntu Kung Fu (功夫), Wushu (武術), Kuoshu (國術), o Quan fa (拳法), dependiendo de les persones o grupos que lo faigan. La siguiente llista nun ye dende llueu completa.

Llista alfabética[editar | editar la fonte]

Términos xenerales[editar | editar la fonte]

  • Chi Gerk (黐腳) – Términu usáu pal entrenamientu de la sensibilidá de “piernes pegañoses”, sobre too en Wing Chun. Conceutos asemeyaos tamién se prautiquen en Hung Gar y otres artes marciales chines
  • Chi Sao (黐手) – Términu usáu pal entrenamientu de la sensibilidá de “brazos pegañosos” sobre too en Wing Chun. Conceutos asemeyaos tamién se prautiquen en Hung Gar y otres artes marciales chines
  • Zui Quan (醉拳) "Boxéu Borrachu" – Términu usáu pa téuniques del "borrachu" en munchos estilos de les artes marciales chines
  • Dim Mak (點脈) – Términu xeneral pa golpes en puntos
  • Palma de Fierro (铁掌功; cantonés: tit1 zoeng2 gung1) ye un conxuntu de téuniques d’entrenamientu de delles artes marciales de China
  • Camisa de Fierro (chinu tradicional:鐵衫; chinu simplificáu:铁衫; pinyin: tiě shān; cantonés: tit1 saam1) ye una forma d’exericiu d’artes marciales d’estilu duru pa proteger el cuerpu humanu de golpaos en combate
  • Lei Tai (擂台; Lèi tái) – Plataforma de competición a contautu plenu usada nes artes marciales chines
  • Qinna (擒拿; Chin Na) – Términu xeneral pa llaves d’articulaciones
  • Sanshou (散手) – Términu xeneral pa métodos de sparring, pero tamién otru nome del deporte del San da (散打)
  • Tuishou (推手) – Términu usáu pa los exercicios de "manes qu’emburrien" por pareyes usaos nes artes Neijia.

Estilos internos y esternos[editar | editar la fonte]

Les artes marciales chines pueden estremase n’estilos Neijia (內家, familia interna) o Waijia (外家, familia esterna).

Munchos estilos combinen téuniques tanto internes como esternes. Un bon exemplu ye’l Chow Gar.

Hai un continuu alderique na comunidá de les artes marciales a nivel tanto popular como académicu sobre la distinción ente artes "internes" y "esternes". Poro la llista d’estilos consideraos internos o esternos pue variar de manera según les fontes. Solamente hai tres estilos chinos que son universalmente reconocíos como internos, y llámenlos dacuando "estilos internos ortodoxos." Estos tres estilos son Xingyiquan, Baguazhang y Tai Chi Chuan, consideraos internos y como artes aparte por Sun Lutang, que popularizó muncho los términos "neijia" y "waijia" como métodu de clasificar les artes marciales.

Estilos consideraos davezu internos[editar | editar la fonte]

  • Baguazhang (八卦掌 Pa Kua Chang) – Palma de los Ocho Trigrames
  • Liuhebafa Chuan (六合八法 Liu He Pa Fa, Lok Hup Ba Fa) – Boxéu del Agua
  • Tai Chi Chuan (太極拳 Tai Chi Chuan, Taijiquan) – Puñu Supremu Definitivu
  • Xingyiquan (形意拳 Hsing-i Chuan) – Boxéu de la Forma y la Intención
  • Yiquan (意拳 I Chuan) – Boxéu de la Mente