Llista d'idiomes por númberu de falantes

De Uiquipedia
Saltar a: navegación, buscar

Darréu amuésase una llista de falantes según Ethnologue, con más de 50 millones de falantes, ordenaos por falantes como llingua materna. Na siguiente columna figura'l númberu de falantes como primer y segunda llingua. Na postrer, ufriécense datos de Krystal del total de falantes pal 2010, y otres fontes de falantes como llingua materna. Véase tamién la llista que Ethnologue fizo pa les ediciones de 1999 y 2013.[1][2]

Pos. Llingua Falantes como llingua materna Mapes llingüísticos Total falantes Mapes llingüísticos
Ethnologue [2] Nationalencyclopedin 2010 [3] Otres fontes Ethnologue Krysstal 2010 [4] Otres fontes



1 Chinu mandarín [5] 848 mill. 955 mill. Mandarin in China.png 1.026 mill. 1.151 mill. 1.365 mill. [6] New-Map-Sinophone World.PNG
2 Español [7] 406 mill. 407 mill. 420 mill. [8] Map-Hispanophone World.png 466 mill. 500 mill. 528 mill.[9] Países por número de hablantes de español.PNG
3 Inglés [10] 335 mill. 359 mill. 375 mill.[11] Anglospeak(800px).png 765 mill. 1.000 mill. 1.500 mill. [12] Anglospeak-percentage-knowledge.svg
4 Hindi [13] 260 mill. 311 mill. Hindispeakers.png 380 mill 490 mill.
5 Portugués [14] 202 mill. 216 mill. Map-Lusophone World-en.png 217 mill. 240 mill. 240 mill. [15]
6 Bengalín [16] 193 mill. 206 mill. Bengalispeaking region.png 250 mill. 215 mill.
7 Rusu [17] 162 mill. 154 mill. Extensión del ruso2.png 272 mill. 277mill.
8 Xaponés [18] 122 mill. 127 mill. Japanese dialects-en.png 123 mill. 132 mill. Japanese language extension.PNG
9 Alemán [19] 83,8 mill. 89 mill. 98 mill. [20] Map German World.png 111,8 mill. 166 mill. 178 mill. [21]
10 Wu [22] 77,2 mill. 80 mill. (2007) Wu in China.png - 90 mill. 90 mill.[6]
11 Coreanu [23] 75,1 mill. 75,1 mill. (2007) Map of Korean language.png 82,1 mill. 82,1 mill.
12 Telugú [24] 74 mill. (1997) 75,9 mill. (2007) Teluguspeakers.png 79 mill. 74 mill.
13 Maratín [25] 71,8 mill. 72,9 mill. (2007) Marathispeakers.png 74,8 mill. 72 mill.
14 Tamil [26] 68,8 mill. 70 mill. (2007) Tamilspeakers.png 76,8 mill. 78 mill.
15 Francés [27] 68,5 mill. 73,8 mill. (2007) New-Map-Francophone World.PNG 118,5 mill. 200 mill. 220 mill.[28]
[29][30]
16 Vietnamita [31] 68 mill. 75,6 mill. (2007) 86 mill. TiengViet.PNG
17 Urdu [32] 63,4 mill. 65,6 mill. (2007) 104 mill. 104 mill.
18 Punyabín occidental [33] 62,7 mill. (2000) 108 mill. Punjabispeakers.png 103 mill.
19 Italianu [34] 61.1 mill. 59,4 mill. (2007) - 62 mill. Map Italophone World - updated.png
20 Turcu [35] 50,8 mill. 62,6 mill. (2007) 71,5 mill. 75 mill. MapOfTurkishSpeakers.png
21 Cantonés [36] 62,2 mill. 59,2 mill. (2007) Cantonese in China.png 55 mill. 70 mill.[6]

Macrollingües[editar | editar la fonte]

Darréu:

Pos. Llingua Suma de falantes maternos de toles variedaes de la macrollingua Suma de falantes como 1ª y 2ª llingua de toles variedaes de la macrollingua Total falantes (Krystal, 2010) Mapes llingüísticos
1 Chinu 1.212.515.844[37] Map-Sinophone World.png
2 Hindustanín (Hindi-Urdu) 482.338.642 (422.048.642 hablantes de todas las variedades del Hindi en 2001 [38] + 60.290.000 de Urdu en 1999 [39]) 487.000.000 [40] (en 1999, 104 mill. son de Urdu) 594 mill. (104 mill. de Urdu) Map-Hindustani World.png
3 Árabe 221.400.504 [41] 452.000.000 (1999)[42] 255 mill. Dispersión lengua árabe.png.
4 Lahnda 78.299.889 [43]

Referencies[editar | editar la fonte]

  1. .
  2. 2.0 2.1 .
  3. Nationalencyclopedin, publicado en el 2010 (enciclopedia sueca): www.ne.se
  4. Kryss Katsiavriades,Talaat Qureshi. «Las 30 lenguas más habladas del mundo».
  5. «CHINESE, MANDARIN: a language of China» ( inglés). Consultáu'l 2013.
  6. 6.0 6.1 6.2 http://www.searcharticles.net/article.cfm/id/356512
  7. «SPANISH: a language of Spain» ( inglés). Consultáu'l 31 de octubre de 2001.
  8. http://www.cervantes.es/sobre_instituto_cervantes/prensa/2012/noticias/nota-londres-palabra-por-palabra.htm
  9. Según un informe del 2013 del Instituto Cervantes, hai 528 millones de falantes d'español, inclusive falantes con competencia limitada, o aprendices de la llingua: eldiae.es
  10. http://www.ethnologue.com/language/eng
  11. British Council
  12. British Council
  13. http://www.ethnologue.com/language/hin
  14. http://www.ethnologue.com/language/por
  15. http://diario.iol.pt/sociedade/lingua-portuguesa-portugues-ensino-governo-alunos/972503-4071.html
  16. http://www.ethnologue.com/language/bng
  17. http://www.ethnologue.com/language/rus
  18. http://www.ethnologue.com/language/jpn
  19. http://www.ethnologue.com/language/ger
  20. Alemán standard en 2005: Marten, Thomas; Sauer, Fritz Joachim, eds. (2005) (in German). Länderkunde - Deutschland, Österreich, Schweiz und Liechtenstein im Querschnitt [Regional Geography - An Overview of Germany, Austria, Switzerland and Liechtenstein]. Berlin: Inform-Verlag. p. 7. ISBN 3-9805843-1-3.
  21. 80 mill. como segunda llingua en 2006: National Geographic Collegiate Atlas of the World. Willard, Ohio: R.R Donnelley & Sons Company. April 2006. pp. 257–299. ISBN Regular:0-7922-3662-9, 978-0-7922-3662-7. Deluxe: 0-7922-7976-X, 978-0-7922-7976-1.
  22. http://www.ethnologue.com/language/wuu
  23. http://www.ethnologue.com/language/kor
  24. http://www.ethnologue.com/language/tel
  25. http://www.ethnologue.com/language/mar
  26. http://www.ethnologue.com/language/tam
  27. http://www.ethnologue.com/language/fra
  28. En 2010: francophonie.org (página 6)
  29. http://www.francophonie.org/Espanol.html
  30. http://www.tlfq.ulaval.ca/axl/francophonie/OIF-francophones-est2005.htm
  31. http://www.ethnologue.com/language/vie
  32. http://www.ethnologue.com/language/urd
  33. http://www.ethnologue.com/language/pnb
  34. http://www.ethnologue.com/language/ita
  35. http://www.ethnologue.com/language/tur
  36. http://www.ethnologue.com/language/yue
  37. http://www.ethnologue.org/show_language.asp?code=zho
  38. censusindia.gov.in
  39. ethnologue.com, 51,5 mill. sólo en India en el 2001[1], 10,7 mill. en Pakistán en 1993
  40. [2]
  41. http://www.ethnologue.org/show_language.asp?code=ara
  42. 206 millones de hablantes de todas las variedades del árabe + 246 mill. como segunda lengua (Ethnologue)
  43. http://www.ethnologue.org/show_language.asp?code=lah

Ver tamién[editar | editar la fonte]

Enllces esternos en inglés[editar | editar la fonte]