Castala

Coordenaes: 36°53′05″N 2°55′41″W / 36.8847°N 2.9281°O / 36.8847; -2.9281
De Wikipedia
Castala
Alministración
País España
Autonomíasimple Andalucía
ProvinciaBandera de Provincia d'Almería provincia d'Almería
Conceyu Berja
Tipu d'entidá asentamientu humanu
Xeografía
Coordenaes 36°53′05″N 2°55′41″W / 36.8847°N 2.9281°O / 36.8847; -2.9281
Castala alcuéntrase n'España
Castala
Castala
Castala (España)
Cambiar los datos en Wikidata

Castala (pronunciau como /käs'tälä/ en pronunciación llocal /kæʔˈtʰälä/) ye una parroquia de Berja (Almería) allugada a unos 6 quilómetros al norte'l municipiu, en plena Sierra de Gádor. Ñació alrodiu la fonte col mesmu nome y otra más pequeña, nomada El Santo.

Esta pedanía ye la Castela romana, que dellos traten d'identificar con un nucleu mozárabe qu'esistió mientres tol periodu musulmán. La tradición atribúi que fue equí onde San Tesifón residió como obispu de la diócesis de Vergi. Non se repobló nel sieglu XVI inda que siguió siendo un área de faciendes hasta espoxigar no cabero'l sieglu XVIII gracies a la esplotación de les mines de plomu. Cuenta con una ilesia del sieglu XVIII (advocación de San Tesifón) y tien 68 habitantes dixebraos en dos barrios, un altu y otru baxu.[1]

Cabo la parrquia allúgase el Parque Periurbanu de Castala que ye un espaciu natural asitiáu na falda meridional de la Sierra de Gádor utilizáu abondo como llugar d'ociu.

Nome[editar | editar la fonte]

La barriada de Castala nació en redol a la fonte homónima, y toma el so nome de la Castella romana.

Folixes y eventos[editar | editar la fonte]

Celébrense nel primer fin de selmana d'abril na ilesia de San Tesifón.[2]

Según la tradición, foi en Castala onde San Tesifón, unu de los Siete Varones Apostólicos unviaos por San Pedro xunto a Santiago'l Mayor pa evanxelizar la península Ibérica, moró como obispu de la diócesis de l'antigua Vergi. Foi repoblada nel sieglu XVI.

Parque periurbanu de Castala[editar | editar la fonte]

El Parque Periurbano de Castala ye un espaciu natural español asitiáu nel términu municipal de Berja, na provincia d'Almería (Andalucía, España) y protexíu so esa figura xurídica dende'l 2 de xunetu de 2000. Ta nes faldes de la Sierra de Gádor.

Descripción y hestoria del parque periurbano[editar | editar la fonte]

L'actual parque foi nel so orixe un viveru dependiente de Patrimoniu Forestal del Estáu. La vexetación predominante correspuende al pinu carrasco, perfectamente afechu al clima de la zona, y ente la fauna destaquen aves forestales como'l xilgueru (Carduelis carduelis), la pega (Pica pica) o'l gorrión común (Passer domesticus). Dende el so mirador acolumbra otra espaciu natural protexíu, la reserva natural de la albufera d' Adra.

Pela redolada destaquen les paraxes de la rambla Julbina o regueru de Celín, el patrimoniu industrial de la fundición del Peñón de Castala y l'históricu artísticu de la barriada homónima y de Berja.

Ver tamién[editar | editar la fonte]

Referencies[editar | editar la fonte]

Enllaces esternos[editar | editar la fonte]