Bloque Nacionalista Galego

De Uiquipedia
Saltar a: navegación, buscar
Bloque Nacionalista Galego
Sigles: BNG
Fundáu en: 1982
Voceru: Anxo Quintana
Ideoloxía: nacionalismu gallegu, esquierda, socialismu
Ámbitu: Galicia
Llar nacional: Avda. Rodríguez de Viguri, 16-Baxu 15703 Santiago de Compostela
Afiliaos: ---
Estáu: N'activu
Web: www.bng-galiza.org


El Bloque Nacionalista Galego (BNG) ye la principal organización política del nacionalismu gallegu. Defínese como una organización d'esquierda y nacionaliega, y dende un puntu vista organizativu, defínese coma un frente de partíos de calter asembleariu. El BNG teía en 2002 alredor de 12.000 militantes, conceyales y alcaldes en dellos conceyos de Galicia, diputaos nel Parllamento de Galicia y nel Congresu de los Diputaos. Dende 2006 gobierna xunta'l PSG Galicia.

El Portavoz Nacional ye Anxo Quintana González que tamién ye vicepresidente de la Xunta de Galicia.

Galiza Nova ye la organización xuvenil del Bloque Nacionalista Galego.

Estrutura interna[editar | editar la fonte]

El BNG xurde cola intención d'aglutinar dientro de so tola gama ideolóxica del nacionalismu. Poro, la so organización ye frontista. Dientro dél conviven partíos nacionalistes que tienen les sos propies asemblees y propios secretarios xenerales

Dalgunos d'ellos:

Hestoria[editar | editar la fonte]

Fundóse en 1982 y nes autonómiques de 1985 algamaron el so primer diputáu (Xosé Manuel Beiras Torrado) con 52.000 votos. En 1986 fizo campaña pol non a la OTAN y en 1988 creóse la organización moza, Galiza Nova. En 1989, col 8% de los votos, algamó 5 escaños nel parlamentu de Galicia y pudo formar grupu propio.

Dende los años 1990 entamó a medrar y convirtióse na segunda fuercia política de Galicia. En 1993 llograron 13 diputaos (18,5% de los votos), en 1997 18 (24,8%) y en 2001 17 (22,6%). Tamién tienen representantes nel parllamentu español dende 1996, añu nel qu'ocuparon dos escaños. En 2000 xubieron a trés y en 2004 baxaron de nuevu a dos.

Evolución de votu[editar | editar la fonte]

Eleiciones autonómiques[editar | editar la fonte]

Añu Votos en miles Porcentaxe Diputaos
1985 52 - 1
1989 105 8 5
1993 269 18,3 13
1997 395 24,8 18
2001 346 22,4 17
2005 312 18,7 13


Eleiciones al Congresu[editar | editar la fonte]

Añu Votos en miles Porcentaxe Diputaos
1986 27 2,11 0
1989 47 3,59 0
1993 126 8,01 0
1996 220 12,85 2
2000 306 18,62 3
2004 208 11,37 2

Eleiciones al Parllamentu Europeu[editar | editar la fonte]

Añu Votos en miles Porcentaxe Diputaos
1987 45 3,7 0
1989 38 4,17 0
1994 32 11,4 0
1999 335 21,98 1
2004 (*) 141 12,32 0

Eleiciones a Conceyos[editar | editar la fonte]

Añu Votos en miles Porcentaxe Conceyales
1983 49 - 0
1987 61 4,53 139
1991 107 7,71 241
1995 208 13,15 428
1999 290 18,54 586
2003 325 19,41 595


Enllaces esternos[editar | editar la fonte]